SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen op de binnenplaats van de Hartebrugkerk, waar de stalling moet komen. (Foto: Chris de Waard)

Spoeddebat over fietsenstalling in Leidse gemeenteraad

Op verzoek van de SP en de VVD houdt de Leidse gemeenteraad dinsdagavond een spoeddebat over het voornemen van de gemeente om  zo’n 4,5 miljoen euro uit te geven aan de stalling voor 350 fietsen achter de Hartebrugkerk.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde begin juni in met dat plan, maar volgens de twee partijen gebeurde dat op oneigenlijke gronden. “De informatie van het college klopte namelijk niet”, zegt SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen nu. “Volgens de wethouder waren er geen andere opties om zo’n stalling te realiseren, maar dat lijkt niet te kloppen.”

Theeuwen deed onlangs via Sleutelstad een oproep aan ondernemers om met plekken te komen om een fietsenstalling voor het centrum te realiseren. “We kregen de afgelopen weken signalen dat er zowel andere mogelijke plekken zijn, als ondernemers die ermee aan de slag willen”, laat Theeuwen weten. Zo is er onder de HEMA een grote ruimte waar een fietsenstalling zou kunnen worden gerealiseerd. Dat had het college overigens best kunnen weten, want al in 2015 sprak Sleutelstad daarover met toenmalig wethouder Robert Strijk. De HEMA-kelder zat toen in plannen voor de aanleg van 20.000 extra stallingsplekken.

SP en VVD maken zich niet alleen boos vanwege de in hun ogen verkeerde informatie, waarop de raad zich heeft gebaseerd, maar ook het feit dat Leiden miljoenen steekt in een stalling die eigendom wordt van de kerk blijft knagen. “Dat is gewoon staatssteun en dat mag niet”, zo stellen de partijen. Eerder zei wethouder Ashley North dat staatssteun onder voorwaarden gewoon mag. Hier zou aan die voorwaarden worden voldaan.

Leiden Politiek Fietsenstalling Hartebrugkerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×