Martin Schalij (LUMC) en Peter Jue (Alrijne). (Foto: Roeland van Wely)

Alrijne en LUMC gaan samenwerken bij borstkankerzorg

De Alrijne Zorggroep en het Leids Universitair Medisch Centrum (het LUMC) gaan nauw samenwerken op het gebied van borstkankerzorg. Afgelopen vrijdag tekenden de Raden van Bestuur van beide ziekenhuizen hiertoe een intentieverklaring. De ziekenhuizen willen samen de kwaliteit van de zorg naar een nog hoger niveau krijgen. De patiënt kan straks in beide ziekenhuizen personeel van het andere ziekenhuis tegenkomen.

Zowel het Alrijne als het LUMC worden geconfronteerd met een groeiend aantal patiënten. Daarnaast heeft het ministerie van Volksgezondheid met de ziekenhuizen in Nederland afgesproken dat de regionale samenwerking en concentratie van zorg beter moet. Alrijne en LUMC hopen door nauwer samen te werken het niveau van toegankelijke zorg voor borstkankerpatiënten ook in de toekomst te kunnen garanderen en blijvend te verbeteren.

Artikel loopt door onder audio

Martin Schalij (LUMC) en Peter Jue (Alrijne) over de samenwerking op het gebied van borstkankerzorg

Toekomst
“Met deze samenwerking willen we in de regio Zuid-Holland Noord, het gezamenlijke verzorgingsgebied van LUMC en Alrijne, de borstkankerzorg optimaal en effectief inrichten”, zo stelt Peter Jue, bestuurder van Alrijne. “Door kennis en expertise te bundelen kunnen de ziekenhuizen zich naast de zorg nog meer richten op wetenschappelijk onderzoek, opleiding en innovatie.”

De komende maanden werken beide ziekenhuizen de samenwerking nog verder uit. “De bedoeling is wel dat het vanaf 1 januari 2024 één centrum wordt”, aldus Schalij. “Er zijn nog wel een hoop dingen te regelen. De structuur eronder moet goed geregeld zijn.” Jue: “We zullen de zorg echt samen gaan doen. De patiënt van de toekomst zal merken dat het een behandeling is.”

Jaarlijks maken vierhonderd tot vijfhonderd borstkankerpatiënten gebruik van de borstkankerzorg van Alrijne en LUMC. Zo’n twintig tot veertig zorgprofessionals houden zich dagelijks bij beide ziekenhuizen bezig met de borstkankerzorg. De totale groep zorgverleners die betrokken is bij borstkankerzorg is echter groter, bijvoorbeeld voor diagnostiek, radiotherapie en pathologie. Zowel het Alrijne als het LUMC lijken de samenwerking op het gebied van borstkankerzorg te zien als een belangrijke stap om te komen tot een nauwere samenwerking tussen de ziekenhuizen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×