Depot Museum De Lakenhal in Den Haag. (Video: Raimond Reijmers en Roeland van Wely)

Depots Lakenhal overvol: 'Schilderijen worden in gangpaden geplaatst'

Museum De Lakenhal kampt met ruimtegebrek in haar depots. Schilderijen worden noodgedwongen in de gangpaden geplaatst. De kans op schade aan objecten is reëel. Bijzondere schenkingen aan het museum en de stad dreigen niet meer in ontvangst genomen te kunnen worden. Wethouder Yvonne van Delft van Cultuur wil dan ook extra geld vrij maken om depotruimte te huren voor het museum.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed concludeerde in een onderzoek in 2021 dat ‘de huidige situatie niet lang meer vol te houden is.’ Afstoten van een deel van de Leidse collectie lijkt niet wenselijk, omdat er zorgvuldig verzameld is. Het personeel zelf klaagt over de onveilige werksituatie. Het gebrek aan depotruimte speelt al jaren. “Ik ben geschrokken van de situatie toen ik een jaar geleden bij Museum De Lakenhal kwam werken”, zegt Denise Frank, hoofd van de collectie bij het museum.

“De situatie is accuut”, vertelt Tanja Elstgeest, sinds twee jaar de nieuwe directeur van Museum De Lakenhal. “Het is ongelukkig dat de vraag om geld voor het depot samenvalt met de opheffing van het Cultuurfonds waardoor onnodig een tegenstelling wordt gecreëerd. Sommige objecten lopen gevaar en kunnen achteruit gaan in kwaliteit en dat willen we niet.” Het huren van extra opslagruimte is tijdelijk. Er wordt gewerkt aan een gedeeld depot in samenwerking met het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×