Het beeld 'Hercules Rhijngeestus' is deze week geplaatst in Park Landskroon. Donderdag wordt het onthuld. (Video: Omroep West)

Metershoog kunstwerk vormt herkenningspunt voor Limes

Dat de Oude Rijn aan het begin van de jaartelling de noordgrens van de Romeinse Limes vormde, is algemeen bekend. Maar dat Oegstgeest daarna eeuwenlang een belangrijke nederzetting was, weten minder mensen. Niet zo vreemd, want in de nieuwbouwwijk Nieuw-Rhijngeest is hier niets meer van terug te zien. Archeologisch en historisch onderzoek wijst echter uit dat Oegstgeest na het vertrek van de Romeinen een welvarend handelsknooppunt is gebleven. Om dat te markeren wordt donderdag een reusachtig, kleurrijk beeld onthuld in Park Landskroon: ‘Hercules Rhijngeestus’.

Het beeld Hercules Rhijngeestus van beeldend kunstenaar Folkert de Jong is bijna vier meter hoog en staat symbool voor de Germanen die de Romeinen een halt toeriepen bij de Oude Rijn: tot hier en niet verder. Hierdoor ontstond de noordgrens van het Romeinse rijk: wat we nu kennen als de Limes. Omdat de Oude Rijn een belangrijke militaire verkeersader en handelsroute was, ontstond bij Oegstgeest een levendige handel en een belangrijke nederzetting.

Voor voorzitter Jetteke Bolten-Rempt van het Cultuurfonds Oegstgeest was nieuwbouwwijk Nieuw-Rhijngeest, nabij museum Corpus, dan ook de aangewezen plek voor het beeld. “Het ligt aan de Oude Rijn, de Romeinse grens, en na de Romeinse aanwezigheid was hier een bloeiend handelscentrum. Hier zijn dan ook heel veel opgravingen gedaan, met de mooiste dingen.”

Beeldend kunstenaar Folkert de Jong wist meteen dat hij de hoogte in wilde toen hij de kunstopdracht kreeg. “Het moest goed zichtbaar zijn in het park, een landmark. Dus ik had meteen het idee dat het een groot beeld moest worden. Het is een Hercules. Ik had het idee dat door de tijd heen het landschap verandert, dorpen verdwijnen en steden worden gebouwd. Je ziet dan weinig meer terug van hoe het oorspronkelijk was bewoond zo’n tweeduizend jaar geleden.”

Daarom kwam de kunstenaar op het idee van een tijdreiziger. “Iemand door de tijd heen reist en objecten verzameld, als verhalen zeg maar, en dan de toekomst ingaat. Die Hercules van mij verzamelt dus ook voorwerpen uit deze tijd. Want wij zijn nu eigenlijk ook archeologie aan het bedrijven, voor in de toekomst. Het zou ook een futuristische reus kunnen zijn.”

Met Hercules Rhijngeestus verwijst De Jong naar de Griekse held Hercules. “Een held die allerlei uitdagingen heeft moeten doorstaan. Dat de goden hem uitdagen met allemaal nieuwe tests. Als moderne mensen worden wij ook weer steeds uitgedaagd om de hedendaagse problemen op te lossen. Dus het is ook een voorbeeld van dat we de schouders er onder moeten zetten om het goede te doen.”

Dat het beeld ook zo kleurrijk is, is volgens Bolten-Rempt geen toeval. “Hij wilde het beeld alle kleuren van de regenboog geven omdat het door de tijd heen alles in zich draagt. En het is vier meter hoog, maar in het grote park zie je niet eens dat het zo groot is. Al die kleuren maakt dat het wel opvalt, maar ook dat het misschien wel tot discussie leidt. Niet iedereen zal het mooi vinden. Dat is ook de bedoeling: dat je praat over de geschiedenis van het gebied waar je woont.”

Cultuur Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×