Een bont zandoogje. (Foto: Rachel Lancashire)

Dit weekend tuinvlindertelling: 'Koop een vlinderstruik'

Aanstaand weekend van 7 tot en met 9 juli vindt de tuinvlindertelling plaats. Iedereen die wil wordt opgeroepen om een of meerdere keren het aantal vlinders in de tuin te tellen. Het gaat al jaren slecht met de vlinder. De telling van de tuinvlinders is van belang omdat er zo een beter beeld ontstaat van de stand van de natuur. Vlinderdeskundige van Naturalis Rob de Vos: “Het is een domino-effect.”

Voor het tellen is een bepaalde strategie nodig. Ten eerste is het handig een zoekkaart te downloaden, vertelt De Vos in Nieuws071: “Zo kun je ze goed uit elkaar houden.” Verder is het belangrijk om niet dubbel te tellen. Daarom vraagt de Vlinderstichting telkens een kwartier lang te observeren en telkens het hoogste aantal vlinders van een bepaalde soort op te schrijven dat je op één moment ziet.

Het hoogste tegelijk waargenomen vlinders van die soort kan dan doorgegeven worden. De Vos: “Het wordt dit weekend erg warm en dat vindt de vlinder niet leuk. Ik zou dus aanraden vroeg, of juist wat later op de dag te tellen.”

De Vos vertelt in Nieuws071 over de aanleiding van het initiatief. “Er zijn heel veel redenen te bedenken die kunnen verklaren waarom het zo slecht gaat met de vlinder. Je kan denken aan klimaatverandering, stikstof of verstening. Waarschijnlijk is het een combinatie van allen. Wat je ziet is dat het lot van de vlinder heel erg samenhangt met de aanwezigheid van bepaalde planten.

Als een bepaalde plant verdwijnt, verdwijnt de vlinder op die plek vaak ook.” Voor mensen die wat willen doen aan de afname van de vlinder heeft De Vos nog wel een tip: “Je zou een Buddleja kunnen kopen, die staat ook wel bekend als vlinderstruik. Koop er dan wel een in het wit of dieppaars, daar komen de meeste vlinders op af.”

Mensen die mee willen doen aan de tuinvlindertelling kunnen terecht op de website van Tuintelling. Hier kun je een zoekkaart downloaden en tellingen doorgeven.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×