De raadszaal in Leiden. (Foto: Chris de Waard)

Leidse kaderbrief vastgesteld met ruim honderd wijzigingsvoorstellen

Een meerderheid van de Leidse gemeenteraad heeft donderdag in de laatste vergadering voor de zomervakantie de Kaderbrief 2023-2027 vastgesteld. In de kaderbrief staan de financiële keuzes die Leiden voor de komende jaren maakt.

De fracties van de VVD, SP en de Partij Sleutelstad stemden tegen. Ze vinden vooral dat de lasten voor de Leidenaren teveel oplopen.

“Dit is niet onze kaderbrief”, zo stelden de tegenstemmers bijna in koor. Leiden moet stoppen met de autoluwe binnenstad, vindt bijvoorbeeld de VVD. “Bezuinigen is nooit leuk, maar het is nu wel nodig. Niet alles kan”, stelt VVD-fractievoorzitter Maarten de Crom. “Ik kijk weleens met afschuw naar de extreemlinkse politiek in Amsterdam, maar Leiden begint daar ook wel op te lijken”, zegt De Crom die vooral de lastenverzwaring hekelt. “En het blijft ook maar doorgaan.”

De Leidse VVD-fractievoorzitter Maarten de Crom over de kaderbrief van het college.

Fractievoorzitter Thijs Vos van de Partij Sleutelstad vindt dat Leiden op veel te grote voet leeft. Als oplossing voor zo’n beetje alle financiële problemen ziet zijn partij het stoppen met de aanleg van de Leidse Ring Noord. “Die weg wordt elk jaar duurder. Daar moeten we vanaf, want het is echt een bodemloze put.”

Wethouder Ashley North is na afloop van de behandeling van de kaderbrief blij. “Driekwart van de raad heeft ermee ingestemd. Niet alleen de coalitie, maar ook drie oppositiepartijen zijn het eens met onze koers. We zijn op de goede weg om van Leiden een groene, sociale en ondernemende stad te maken.”

Wethouder Ashley North blikt tevreden terug op de behandeling van de kaderbrief waarin Leiden financiële keuzes voor de komende jaren maakt. Ondanks de meer dan honderd wijzigingsvoorstellen.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×