De onthulling van het beeld. Van links naar rechts: Kees Oudendijk, Ida Petter, Jetteke Bolten en Jaap Smit. (Foto: Maxime Kok)

Hercules Rhijngeestus onthuld in Park Landskroon

Het nieuwe beeld Hercules Rhijngeestus is donderdagmiddag onthuld in Park Landskroon in Oegstgeest. Het vier meter hoge beeld symboliseert de geschiedenis en het heden van de omgeving. Commissaris van de Koning Jaap Smit was ook aanwezig bij de onthulling.

De reus van Oegstgeest lijkt nog steeds in beweging, maar hij heeft zijn eindbestemming bereikt. Het vier meter hoge beeld steekt met kop en schouders boven de begroeiing van park Landskroon uit. Het beeld werd onthuld door Jaap Smit samen met Jetteke Bolten van het cultuurfonds Oegstgeest, Ida Petter van de vereniging Nieuw-Rhijngeest, wethouder Kees Oudendijk en de kunstenaar Folkert de Jong.

Zelf is kunstenaar De Jong erg tevreden over zijn werk. “Ik vind het zo overweldigend dat er zoveel mensen op afgekomen zijn en dat iedereen zulke positieve woorden heeft gezegd over mijn werk”, aldus de Jong. “Ik ben blij verrast. Het is toch altijd spannend als je zo’n werk van vier meter hoog maakt.”

‘Kunst mag soms schuren’ is een zin die meerdere sprekers voorafgaand aan de onthulling uitspraken. Het beeld dat symbool staat voor de Germanen die de Romeinen bij de grens, de Limes, een halt toeriepen, wordt door de een meer gewaardeerd dan door de ander. De Jong heeft hier zelf ook al over nagedacht: “Het is zo dat mijn werk vaak wel zijn dramatische kant heeft, maar ik denk dat het goed is als er discussie ontstaat. Dat mensen gaan nadenken over de functie van een kunstwerk.”

Op het lichaam van Hercules zijn ook verschillende oude en hedendaagse objecten te zien, van de schaal van Oegstgeest en de afbeelding van een Romeinse legerheld tot een toetsenbord en een gameconsole. Vooral deze moderne voorwerpen vond de kunstenaar spannend om in het beeld te verwerken. “Ik vind het belangrijk dat jonge mensen en kinderen zich kunnen verbinden met dit kunstwerk. Dit zijn de bodemvondsten en archeologische voorwerpen van de toekomst.”

Het beeld staat nu al diep geworteld en niet alleen cultureel. Om het hufterproof te maken staat dit beeld op een zware fundering, dus Hercules zal zijn tocht niet verder voortzetten. Maar de hoop van de kunstenaar is dat het ook cultureel zal wortelen in het dorp: “Met een beetje geluk staat hij heel lang en wordt het ook erfgoed van het gebied.”

Sleutelstad-verslaggever Maxime Kok in gesprek met kunstenaar Folkert de Jong.

 

Cultuur Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×