De gemeente zal na de zomer hard aan de slag moeten met de financiën. (Foto: Maxime Kok)

Oegstgeest schuift financiële problemen op de lange baan

De gemeenteraad van Oegstgeest bereidt zich voor op een zware financiële toekomst. In de voorjaarsnota zijn al de eerste kostenposten geruimd om te bezuinigen, maar het grote werk moet nog beginnen. Na de zomer gaat de raad aan de slag om de begrotingen rond te krijgen.

De eerste bezuinigingen zijn al gevallen in Oegstgeest. Bij het vaststellen van de kaderbrief bleek dat de gemeente in komende jaren grote tekorten heeft. Vanaf 2025 staat de begroting van Oegstgeest in de min en dit loopt door tot en met 2027. Over al deze jaren mist de gemeente tussen de 14 en 15 miljoen euro doordat er minder geld van het Rijk komt en een toename in kosten.

Na de zomer zal de gehele raad zich buigen over deze financiële problemen. Op 31 augustus wordt er raadsbreed gesproken over mogelijke oplossingen, maar tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces wordt er alvast voorgesorteerd. Bij het vaststellen van de voorjaarsnota zijn er al een aantal kleine kostenposten geschrapt, zoals nieuw tapijt en meubilair in het gemeentehuis. Dit zal nu moeten wachten totdat er weer geld is.

Dit zijn niet de enige posten die al preventief geschrapt worden. Ook een budget voor verkabeling en extra veiligheidsmaatregelen voor het waterrad in Poelgeest worden geschrapt. Met het preventief schrappen van een aantal punten uit de voorjaarsnota bespaart de gemeente een paar ton. Dit geeft wat extra beweegruimte in de onderhandelingen van augustus, maar in vergelijking tot de problemen in de komende jaren is dit nog een druppel op de gloeiende plaat.

Uit de jaarrekening van afgelopen jaar blijkt een positiever beeld. Er is ruim een miljoen euro over, maar de meningen over het doel van deze reserves wisselt. Het college en de coalitiepartijen willen dit geld onderbrengen in potjes voor duurzaamheid en meerjarige projecten. Dit betekent nog niet dat het geld hieraan uitgegeven wordt, maar dat het ervoor gereserveerd wordt.

Oppositiepartijen CDA en VVD zagen het geld liever in een algemene reserve. “Het zijn geen verkeerde doelen, investeren in duurzaamheid en de bruggen en wegen in het dorp”, aldus Tobias van der Hoeven van het CDA. “Maar we hebben op het moment niet de financiële luxe om dat bedrag al te oormerken.” Op deze manier is het volgens Van der Hoeven makkelijker om het een eventueel ander doel te geven en is de beweegruimte van de gemeente groter. De coalitie benadrukte dat het onderbrengen van het geld in de potjes niet betekent dat het al hieraan uitgegeven wordt en heeft het amendement van het CDA en de VVD verworpen.

Met de financiële problemen loopt het politieke spel in Oegstgeest ook op. Er moeten harde keuzes gemaakt worden en de angst bij de oppositie is dat, bij de gesprekken in augustus, het een spel tussen coalitie en oppositie wordt. De focus ligt vooral op het coalitieakkoord en de hardheid hiervan. Het CDA en de VVD willen dat de coalitie niet teveel vasthoudt aan de eerder opgestelde plannen en zoeken beweegruimte in het akkoord om op te besparen. De problemen worden ook door de coalitie erkend en deze geven dan ook aan zeker te willen meewerken. “Als het om het financiële deel gaat, is er aangegeven dat er geen taboes zijn”, zegt Van der Hoeven. Dit is ook terug te zien bij de voorjaarsnota.

Eind augustus wordt er gesproken over de begrotingen voor de komende jaren en zal er gezocht worden naar mogelijke oplossingen om deze rond te krijgen. De gemeente Oegstgeest is bij lange na niet de enige gemeente die hier problemen mee heeft en er wordt ook gekeken of er meer geld van het Rijk kan komen. “Er zijn ruim driehonderd gemeenten die dit probleem hebben, dus we hebben goede hoop dat die hulp er ook gaat komen”, aldus Van der Hoeven. “Ik kan niet goed zien hoe we op een begroting van zestig miljoen euro, waarmee we geen gekke dingen doen, zeven miljoen euro per jaar moeten vinden. De oplossing moet dan ook wel echt uit Den Haag komen.”

Sleutelstad-verslaggever Maxime Kok in gesprek met Tobias van der Hoeven (CDA).

Economie Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×