(Foto: Gemeente Leiden)

Uitreiking Carnegie Heldenpenning aan Frank Opdam voor reddingsactie

Burgemeester Lenferink heeft woensdagmiddag de Carnegie Heldenpenning uitgereikt aan Frank Opdam. Deze prestigieuze onderscheiding werd hem toegekend vanwege zijn moedige en heldhaftige reddingsactie in de vroege ochtend van maandag 16 mei 2022. De uitreiking vond plaats tijdens een bijeenkomst in het stadhuis van Leiden in het bijzijn van de regionale brandweer, familie en vrienden.

Opdam was de betreffende ochtend onderweg naar zijn werk toen hij een vrouw in het Rijn-Schiekanaal zag liggen. Hij belde meteen 112, zette zijn scooter aan de kant en sprong om 06.26 uur het water van het drukbevaren kanaal in om het slachtoffer te redden. Hij maakte daarbij gebruik van zijn jarenlange ervaring als brandweerduiker en werkte nauw samen met omstanders en andere hulpdiensten. Hij bracht de vrouw al reanimerend naar de kant en samen met omstanders werd ze uit het water gehaald. Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, waar ze helaas niet lang daarna overleed.

Het bestuur van de Stichting Carnegie Heldenfonds heeft de heldendaad van Frank Opdam erkend en besloten hem de bronzen legpenning en een loffelijk getuigschrift toe te kennen. Burgemeester Lenferink prees Opdam tijdens de ceremonie voor zijn snelle handelen, besluitvaardigheid en zijn vermogen om het hoofd koel te houden in een noodsituatie.

De Carnegie Heldenpenning is een erkenning voor mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van anderen hebben gered of daar serieuze pogingen toe hebben ondernomen. Frank Opdam heeft met zijn moedige optreden op de Kanaalweg in Leiden aan deze criteria voldaan.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×