(Video: Brigit Disseldorp)

Demonstratie tegen plannen Vlietland krijgt steun Leidse regio

Burgerinitiatief Vlietland en de Vrienden van Vlietland demonstreerden dinsdagavond voor Huize Swaensteyn in de gemeente Leidschendam-Voorburg tegen de bouwplannen in recreatiegebied Vlietland. De demonstratie werd georganiseerd op de avond van de besloten raadsvergadering over de second opinion van de plannen rondom Vlietland. Enkele regiogenoten ondersteunden de demonstratie, zo waren er Leidse vlaggen te zien en sloot GroenLinks Voorschoten zich aan bij de demonstratie.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg vergaderde over het wel of niet openbaren van de second opinion. Deze geslotenheid was reden voor de demonstratie. “We willen graag meepraten over dit gebied”, vertelt Govert-Jan de Vrieze namens het burgerinitiatief. “Dus we vinden het kwalijk dat de uitkomst van het advies naar aanleiding van onze vragen over een mogelijk voorbereidingsbesluit, niet openbaar zijn geworden, en dat nu ook de second opinion, de uitkomst daarvan, ook niet openbaar is.”

Volgens Paul ’t Lam van GroenLinks Voorschoten zijn er zorgen over mogelijke belangenverstrengeling. Ook roept GroenLinks op tot heroverweging van de plannen die zijn ingediend in een ander tijdperk, met andere prioriteiten. “De plannen voor de bouw van vakantiewoningen kunnen echt niet meer en moeten opnieuw bekeken worden in het licht van hedendaagse uitdagingen, zoals woningnood, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit”, aldus ‘t Lam.

Het is volgens de demonstranten een onderwerp wat de hele regio aangaat. “We zijn hierbij omdat Vlietland eigenlijk de achtertuin van Voorschoten is”, vertelt ’t Lam. “Heel veel mensen uit Voorschoten recreëren hier en genieten van de natuur”. Ook de Leidse bioloog Rinny Kooi was aanwezig bij de demonstratie en uit onder andere haar zorg voor de dieren in de omgeving. “De dieren die daar lopen, communiceren met de hele omgeving en ergens heeft dat een heel groot effect op een hele grote straal die onderschat wordt.”

Na gebruik te hebben gemaakt van hun spreektijd voor de besloten vergadering, wensten de demonstranten de raadsleden verstand en moed toe in het besluit rondom de toekomst van Vlietland.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Voorschoten Dutch Lake Residence - Vlietland


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×