Het SPAR-museum, dat werd opgericht na de sluiting van de buurtsupermarkt in 2003, trekt nog altijd veel bezoekers. (Video/foto: Anita Janssen)

Enige Sparmuseum van Europa staat in Leiderdorp

Will van Gessel, de 73-jarige Leiderdorper, is in zijn element terwijl hij herinneringen ophaalt aan vroeger, toen de Hoofdstraat nog bruisend was met talloze winkeliers. Op deze vrijdagochtend is het Kijk en Afhaalpunt in de Hoofdstraat een trekpleister geworden, er wordt gelachen, koffie gedronken, alles ademt nostalgie.

In 2003 besloot Will, samen met zijn vrouw Marianne (70), te stoppen met hun eigen winkel, vanwege de beperkte ruimte die niet kon concurreren met de grote spelers. Sindsdien runnen ze het SPAR-museum en bieden ze een uitgiftepunt voor biologische groentepakketten aan.

De geschiedenis van het SPAR-museum begint in 1936, toen Wills vader een SPAR-winkel opende in hetzelfde pand aan de Hoofdstraat. Will, destijds pas zestien jaar oud, werd gedwongen om te stoppen met school en te gaan werken vanwege de gezondheidsproblemen van zijn vader. Later namen Will en Marianne het stokje over en werden ze eigenaar van de winkel.

Het SPAR-museum, dat werd opgericht na de sluiting van de buurtsupermarkt in 2003, trekt veel bezoekers en biedt Will de mogelijkheid om zijn creativiteit volledig te benutten. Een van de hoogtepunten van het museum is de indrukwekkende opstelling van 25 oude winkeltjes uit het Doeskwartier, op een nauwkeurige schaal van 1:25 nagemaakt door Will. Door een nieuwe opstelling met een hoek erin komen de winkeltjes nog beter tot hun recht. Will enthousiast: “Op dit moment heb ik de zomerversie staan, maar tegen het einde van het jaar zal ik wisselen en zal er sneeuw op de stoep liggen.”

Het Kijk- en Afhaalpunt blijft op vrijdagen een druk bezochte plek, met een constante stroom van zo’n vijftig klanten die biologische groentepakketten komen ophalen. Maar ook anderen komen langs om te genieten van de nostalgische sfeer en om een kopje koffie te drinken. “Klanten zeggen vaak dat het voelt als een warme deken wanneer ze hier binnenkomen,” vertelt Marianne. “En dat gevoel delen we zelf ook, we zouden deze vrijdag echt niet willen missen.”

 

Leiderdorp Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×