Berber Atsma vertelt over psychosociale hulp na abortus. (Foto: Marianne Andrée Wiltens)

Hecht GGD Hollands Midden biedt laagdrempelige psychosociale hulp na abortus

Bij het ondergaan van een abortus komen vaak tegenstrijdige gevoelens kijken. Begrip vanuit de omgeving en aandacht voor het rouwproces helpen om het leven weer aan te kunnen. Zijn de emoties te heftig of blijft iemand lang hangen in somberheid, verdriet of spijt, dan biedt Hecht GGD Hollands Midden psychosociale hulp.

“Het is niet zo dat wij hele therapeutische sessies met deze mensen gaan doen”, vertelt Berber Atsma, sociaal verpleegkundige bij Hecht. Zij heeft daar al ruime ervaring als ‘keuzehulpverlener’. In die rol biedt zij vrouwen die ongepland zwanger zijn ondersteuning bij het maken van een keuze over het wel of niet voldragen van de zwangerschap. Vanaf 1 juli 2023 kan zij nu ook hulp bieden wanneer iemand ná een abortus dreigt vast te lopen. Atsma en een collega hebben hiervoor een speciale training gekregen.

Artikel loopt door onder audio

Berber Atsma vertelt bij De ochtend met Marianne en Roeland over psychosociale hulp na abortus

Nu Hecht deze rol op zich neemt, is het aanbod van psychosociale hulp na abortus beter verspreid en daardoor toegankelijker geworden. Voorheen was het voornamelijk de Fiom die nazorg verleende na een abortus, maar zij zijn niet in Leiden gevestigd. Atsma: “Wat je natuurlijk hoopt is dat je nu meer mensen kan bereiken. Want abortus is ook nog steeds best wel een taboe in Nederland.”

Taboe-onderwerp
Door dit taboe vinden veel vrouwen het lastig om over hun abortus te praten. Zij en ook mensen in hun omgeving vinden vaak dat het leven maar gewoon weer door moet gaan. Atsma benoemt dat juist dat wegstoppen van het verdriet op de lange termijn grotere psychosociale problemen kan veroorzaken. “Er is eigenlijk gewoon sprake van verlies, van rouw. Je ziet toch vaak in geval van een abortus, dat dat er nog niet altijd mag zijn.”

De omgeving kan dus een grote rol spelen bij het omgaan met emoties direct na een abortus. Atsma: “Dat je er gewoon bent en dat je luistert, dat wordt vaak al enorm gewaardeerd en het is al een stukje van de verwerking. Mensen kunnen hun verhaal doen. Je hoeft niet altijd met oplossingen te komen, maar door er gewoon te zijn en niet te oordelen, doe je ontzettend veel goed.” Wie merkt dat de problemen toch te groot zijn, of wie liever met een meer neutraal iemand in gesprek wil, kan daarvoor terecht bij Hecht.

Bekendheid
In de eerste weken van juli hebben zich nog geen vrouwen gemeld. Atsma: “Ik denk zeker dat er wel behoefte aan is, alleen is het natuurlijk de vraag of mensen die stap zetten om hulp te vragen.” Een nieuw hulpaanbod heeft vaak wat aanlooptijd nodig, zo is ook haar ervaring met de keuzegesprekken. Het helpt daarbij als het aanbod beter bekend is, ook bij hulpverleners.

De hulp die Hecht biedt bestaat uit ondersteunende gesprekken. Per cliënt wordt goed bekeken wat de ondersteuningsbehoefte is en hoeveel gesprekken daarvoor nodig zijn. Er is ruimte voor rouwverwerking en ook voor de mogelijkheden die er zijn om het leven weer op te pakken. Atsma: ”We hopen dat we daarmee mensen kunnen beschermen voor langdurige psychosociale problematiek.”

Voor meer informatie over het aanbod van Hecht:
https://www.ggdhm.nl/portal-vervolgpagina/psychosociale-zorg-na-een-abortus
Voor meer vragen op het gebied van ongewenste zwangerschap, verwantschapsvragen en adoptie.
https://fiom.nl/

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×