Marlies Knoppert en Nicolette Bloemendaal. (Foto: Fred Oudshoorn)

Topdrukte bij Dierentehuis Stevenshage leidt niet tot zorg: 'Na de zomer vliegen ze de deur uit'

Het is zomer en dat betekent topdrukte in Dierentehuis Stevenshage in de Stevenshof in Leiden. Het asiel zit vol en ook in het dierenpension, dat al een jaar van tevoren volgeboekt is, is geen slaapplek meer vrij. Toch maakt de leiding van de opvang zich geen zorgen. De pensiondieren worden weer opgehaald en ook de dieren in het asiel zullen na de zomer snel een nieuw baasje vinden, dat weten de beheerders uit ervaring.

“In augustus, september komt iedereen weer terug van vakantie en dan vliegen ze de deur uit”, zegt asielbeheerder Nicolette Bloemendaal. Het is voor de ervaren kracht ook geen verrassing dat het asiel juist in deze tijd van het jaar vol zit. “Veel mensen bedenken in april of mei dat ze een huisdier willen, maar stellen het uit omdat ze nog op vakantie gaan. Dat is natuurlijk een hele goede reden, maar daardoor plaatsen we gewoon weinig dieren in die maanden. Dan raken we vol, dus we werken nu met een wachtlijst.”

Vooroordeel
De medewerkers van Stevenshage willen dat het vooroordeel dat sommigen hebben over mensen die hun huisdier naar het asiel brengen wordt doorbroken. “Mensen die hun dier wegbrengen hebben het er vaak al heel moeilijk mee. En die worden dan ook nog eens veroordeeld door de buurt. ‘Oh nee, dat is de laatste plek waar ik mijn dier naar toe zou brengen. Dat is zo zielig’, zeggen anderen. Terwijl ik juist vind dat ze een verstandig besluit nemen. Als het thuis niet werkt met de rest van de familie of andere dieren is een hond of kat niet gelukkig. Wij zorgen er met professionele mensen voor dat een dier op een geschikte plek wordt herplaatst en dat is uiteindelijk het beste voor iedereen”, weet kattenverzorgster Marlies Knoppert.

Tussenstation
Stevenshage is volgens de beheerders een tussenstation. “Vrijwel alle dieren worden binnen 24 dagen herplaatst. Op een enkele uitzondering na vindt ieder dier een nieuw baasje. We zijn zeker geen eindstation zoals soms wordt gezegd”, belooft Bloemendaal.

Alle dieren waar een nieuw thuis voor wordt gezocht zijn te vinden op Instagram en op de website van Dierentehuis Stevenshage: www.dierenasielleiden.nl.


Marlies Knoppert en Nicolette Bloemendaal vertellen in De avond van Sleutelstad over zomer in Dierentehuis Stevenshage.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×