Bij Diaconaal Centrum De Bakkerij worden bloemen neergelegd. (Foto: Chris de Waard)

Crowdfunding voor diaconaal centrum

Bij de klopjacht op de man die vrijdagmorgen drie mensen neerstak in Diaconaal Centrum De Bakkerij is enorme schade in het pand ontstaan. Omdat de speciale eenheden van de politie snel alle ruimtes moesten doorzoeken, werden deuren met grof geweld opengebroken of ontzet. Ook is er veel glasschade.

Er is nu een doneeractie gestart om het kerkelijk centrum te helpen. “Doe een gift om het pand weer in goede staat te krijgen maar vooral om het goede werk door te kunnen zetten”, zegt Mart Jongeneel die de actie is begonnen.

De Bakkerij is de komende dagen gesloten. Het geweldsincident, waarbij een vrijwilliger is omgekomen en twee medewerkers gewond raakten, hakt er stevig in bij de overige medewerkers en vrijwilligers van de Bakkerij. De aankomende dagen zijn er daarom verschillende bijeenkomsten voor nazorg en bezinning. Na een paar dagen wil De Bakkerij weer doorgaan met ‘helpen waar geen helper is’. Dat gebeurt op die plek in de stad al zeshonderd jaar. Onder de slachtoffers zijn de conciërge van De Bakkerij en een medewerker van Vluchtelingenwerk Nederland. Wie het dodelijke slachtoffer is, is nog niet bekend gemaakt.

Bijeenkomsten
Namens het diaconaal team en het dagelijks bestuur van De Bakkerij reageert predikant Judith van den Berg via de website van De Bakkerij. “Onze allereerste zorg, gebed en medeleven gaat uit naar de nabestaanden en familie van het slachtoffer, de aanwezige getuigen van het incident en de betrokken medewerkers.” Ze vertelt dat de organisatie overweldigd is door alle blijken van meeleven uit de stad en het eigen diaconale netwerk.

De komende dagen worden er twee bijeenkomsten georganiseerd: één besloten bijeenkomst voor nazorg voor direct betrokkenen en werkzame vrijwilligers en medewerkers en een voor de hele stad in de Hooglandse Kerk.

Cliënt
De man die vrijdagmiddag werd aangehouden is een cliënt van een van de organisaties die in De Bakkerij is gehuisvest. “Iemand die geen andere uitweg zag dan dit”, schrijft het bestuur van de Bakkerij in de verklaring op de site. De verdachte zit nog vast. De politie is nog bezig met het onderzoek en heeft nog niet bevestigd dat de aangehouden man ook daadwerkelijk de dader is.

Leiden Maatschappij Steekpartij De Bakkerij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×