De binnentuin van Haagweg 4 voor de aanpassingen. (Foto's: Allart Lakke)

Huurders ruziën over binnentuin Haagweg 4

Huurders van kunstenaarscentrum Haagweg 4 zijn boos op galerie-café de Leidse Lente. Het horecabedrijf heeft de beplanting van de binnentuin weg laten halen. “Zonder overleg met de andere huurders”, zegt kunstenaar Allart Lakke die spreekt van een ‘volledige en bewuste verwoesting’.

Ook Lisa van der Heijden is boos over het weghalen van de beplanting. “En velen met mij. Er is nul overleg geweest met de huurders”, zegt de Leidse schilderes die een atelier heeft in de voormalige ambachtsschool. “Er was een mooi woeste tuin die vooral door Izaak Zwartjes is aangeplant en onderhouden. Alles is zonder enig overleg met de huurders weggehaald om plaats te maken voor een aangeharkt terras voor de Leidse Lente.”

Volgens directeur Arie Feij van de Stichting Werk en Onderneming die het pand verhuurt is er niet zoveel aan de hand. “Het terras van de Leidse Lente wordt aangepast. Ze willen een biologische groentetuin aanleggen.” Volgens Feij huurt de Leidse Lente het deel van de binnenplaats waar de beplanting is weggehaald. “Er was veel wildgroei begreep ik. Er was zelfs bamboe geplant, zie dat maar weer eens weg te krijgen”, aldus Feij die niet tegen de aanleg van de moestuin is. “Ze hadden het alleen beter vooraf kunnen communiceren met andere huurders.”

Afgedankte planten
Eigenaar Diana Lepelaar van de Leidse Lente voelt zich overvallen door de kritiek. “Misschien had ik iedereen in het gebouw moeten inlichten, maar dit is gewoon mijn tuin. Ik betaal hiervoor. Daarom vond het mijn beslissing. die heb ik genomen in overleg met de eigenaar van het pand.” Volgens Lepelaar zijn de meeste gebruikers van de Haagweg 4 blij met het opschonen van de binnentuin. “Drie mensen zijn boos, maar het wordt alleen maar mooier.”

De nu verwijderde begroeiing is daar de afgelopen tien jaar aangebracht en onderhouden door de Leidse beeldhouwer Izaak Zwartjes wiens atelier aan de binnentuin grenst. “Hij plantte er groen dat hij op straat vond. “Allemaal afgedankte planten, struiken en zelfs boompjes”, zegt Lakke. “Hij wilde in de tuin ruimte maken voor vogels en insecten en had een verborgen put voor kikkers en salamanders uitgegraven. En nu leeft niets van zijn planten, struiken en boompjes nog. Alles is met de grond gelijk gemaakt.”

Volgens Lepelaar was de tuin een chaos. “Mijn terras werd overwoekerd. De planten stonden ook niet meer gewoon in de tuin, maar er werd steeds een laag bovenop aangebracht. De grond was wel 1.20 meter hoog, waardoor de binnentuin een soort kuip werd. Ik kon er bijna niet meer met een dienblad doorheen.” Nu de oude tuin is opgeschoond, wil Lepelaar er een mooie tuin en een groter terras aanleggen. “Met nieuwe plantenbakken, meer bloemen en een verticale tuin met kruiden die ik dan ook weer kan gebruiken in de keuken van het restaurant.”

 

Economie Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×