De Leidse atlete Amina Maatoug loopt ereronde met Nederlandse vlag na behalen bronzen medaille op EK onder 23 jaar. (Foto: Erik van Leeuwen)

Amina Maatoug tekent voor nog een jaar bij Duke University

De Leidse atlete Amina Maatoug blijft zeker nog een jaar lid van de ‘Blue Devils’, zoals het sportteam van Duke University in de Verenigde Staten wordt genoemd, waar ze vorig jaar heenging voor studie en sport. “Ik ben daar enorm gegroeid en daardoor kon ik op het EK een medaille pakken.”

De meest in het oog springende prestatie is voor Maatoug haar bronzen plak op het Europees Kampioenschap onder 23 jaar. In het Finse Espoo liep ze in de laatste honderd meter op de vijf kilometer naar de derde plaats. In een tijd die net twee tellen boven haar toptijd lag. Twee dagen later liep ze op de 1500 meter een nieuw persoonlijk record. “Je hoopt dan ook op een betere plaats, maar er waren die dag zes atleten die beter waren.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met atlete Amina Maatoug over haar prestaties op EK onder 23 en haar jaar in de VS.

“Het was een supergeslaagd toernooi”, zegt Maatoug in een terugblik een paar dagen later tegen Sleutelstad. “Je kan natuurlijk nooit klagen als je terugkomt met een pr en een mooie medaille. En ik heb ook gewoon een hele leuke tijd gehad met het Nederlandse team. Het was leuk om de andere atleten te leren kennen en iedereen aan te moedigen. En er zijn heel veel mooie prestaties geleverd. Ik kijk terug op een hele mooie week.”

Positief
Nederland had uiteindelijk negen medailles en was daarmee derde in het medailleklassement. “Ja, dat klopt. Ik denk dat heel veel mensen heel goed gepresteerd hebben. En er zijn natuurlijk ook altijd wat atleten tussen die een beetje teleurgesteld zijn met hun eigen prestatie, maar over het algemeen denk ik dat we als team heel positief kunnen terugkijken op het EK.”

En dat doet Maatoug zeker op haar eigen vijf kilometerrace. “Tijdens de vijf kilometer liep ik op de vierde plaats, maar ik hield mezelf voor om gewoon door te trekken. En in de laatste bocht begon een van de Britse atletes die voor me liep te wankelen en daarna viel ze. Ik kon haar nog net ontwijken. Gelukkig was er niks ernstigs met haar aan de hand. Maar ze had zoveel gegeven dat ze net die laatste paar meters te kort kwam. En dan kunnen je benen het gewoon begeven. Zeker op een vijf kilometer. Dat is een hele zware afstand.”

Doorgaan
Bij het EK Cross (dat vroeger veldlopen werd genoemd) in december 2022 in Italië bleef Maatoug net op de vierde plaats steken. “Ik dacht bij mezelf tijdens deze race: ik wil niet nog een keer vierde worden. Dus ik bleef maar doorgaan. Het belangrijkste was gewoon door blijven lopen en alles bij te geven.”

Vorige zomer vertrok Maatoug naar North Carolina in de Verenigde Staten om te gaan studeren en te gaan trainen. En dat is goed bevallen. “Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad bij Duke University. Ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt om daar naartoe te gaan. Ik heb er heel veel geleerd en ik ben er ook heel erg gegroeid. Ik kijk er heel tevreden op terug.”

Overstap
Maatoug denkt dat haar overstap naar Duke heeft bijgedragen aan haar succes bij het EK onder 23. “Doordat ik naar Amerika ben gegaan en daar heel veel wedstrijden tegen goede atletes heb kunnen lopen, was ik nu in staat een medaille te pakken.”

Het bijzondere aan het lopen in de VS is voor Maatoug het teamgevoel. “Het meest bijzondere is om echt met een team te presteren. In de Amerikaanse universiteitscompetitie gaat om de teampunten. Dus we hadden bijvoorbeeld in onze conference, de ACC de outdoortitel gepakt met ons team. En dat is heel mooi, dat je dan zelf goed presteert en dat jouw prestatie ook bijdraagt aan het team totaal. En doordat iedereen goed presteert, dat je samen iets moois kan bereiken en met z’n allen de titel kan pakken.”

Beter
En dat smaakt wat Maatoug betreft naar meer. “Ik ga na de zomer terug en dan hoop ik mijn bachelor te halen en nog beter te worden. Ik heb er heel veel geleerd. Een sportief doel voor komend jaar heb ik niet. Ik wil gewoon beter worden. En ik blijf zowel de 800, als de 1500 en de 5000 meter lopen.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×