Het gekraakte uitvaartcentrum aan de Willem de Zwijgerlaan. (Foto's: Robbert Beurse)

Monuta wil krakers uit uitvaartcentrum zetten

Begrafenisonderneming Monuta heeft de rechter verzocht binnen een maand de krakers uit haar leegstaande uitvaartcentrum aan de Willem de Zwijgerlaan in Leiden te laten vertrekken. Dit is noodzakelijk voor de bouw van drie woontorens op die locatie. De krakers zouden dan tot 18 augustus de tijd hebben een ander onderkomen te vinden.

In de drie woontorens die gebouwd worden op de plek van het gekraakte uitvaartcentrum komen in totaal 580 appartementen, waarvan 145 in de sociale huursector. Bovendien worden er twee zwembaden, groene terrassen en een inpandige stalling voor 1700 fietsen gerealiseerd. Voor bewoners met een auto is er plaats voor 380 parkeerplaatsen. Met hoogtes van respectievelijk 65, 85 en 115 meter zal de laatstgenoemde toren het hoogste gebouw van Leiden worden.

Bezwaar
Het bouwplan met de naam LEAD, is afkomstig van het Rotterdamse bedrijf Red Company. Hoewel de gemeenteraad van Leiden al in 2021 haar goedkeuring heeft gegeven, hebben omwonenden bezwaar gemaakt bij de bestuursrechter.

Zij zijn van mening dat het plan te grootschalig is en dat de hoogte van de gebouwen niet passend is in de omgeving. Ook maken zij zich zorgen over parkeer- en verkeersoverlast in de omliggende wijken en op de toegangswegen. In maart heeft de Raad van State geoordeeld dat de bezwaren ongegrond zijn.

Ontruimingsbevel
Na de uitspraak van de hoogste bestuursrechter leek de weg vrij voor de bouw van de woontorens. Echter, het leegstaande uitvaartcentrum van Monuta aan de Willem de Zwijgerlaan wordt nog bewoond door krakers. Zij moeten vertrekken voordat het oude gebouw kan worden gesloopt en de bouw van de woontorens kan beginnen.

Daarom heeft de advocaat van Monuta woensdag de rechter in Den Haag gevraagd om een ontruimingsbevel. Dit moet op 18 augustus ingaan.

Daklozen
Monuta heeft met een deel van de krakers afgesproken dat zij tot die datum in het lege uitvaartcentrum mogen blijven. Het is echter onzeker of andere bewoners, voornamelijk daklozen en drugsverslaafden, ook bereid zijn te vertrekken.

Tijdens de zitting woensdag waren er geen krakers aanwezig om bezwaar tegen de ontruiming aan te tekenen. De rechter doet over een week uitspraak.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×