Martijn Verkaar, oprichter Wahallab Leiden (Foto: Emy Leidelmeijer)

Walhallab Leiden: 'Ieder kind wil leren, dat krijgen we van nature mee'

Jongerenwerkplaats Walhallab komt naar Leiden. De instelling die een alternatief programma biedt voor kinderen en jonge ’thuiszitters’ is succesvol actief in Arnhem, Zutphen en Capelle aan den IJssel. Binnenkort gaat zij ook in de Sleutelstad aan de slag.

Het aantal leerplichtige kinderen en jongeren dat niet naar school gaat ligt volgens verschillende onderzoeken rond 150.000. “Om hoeveel ’thuiszitters’ het daadwerkelijk gaat valt te betwisten, maar dat het onderwijssysteem niet voor elk kind werkt staat als een paal boven water. En voor hen wil ik wat doen”, legt Martijn Verkaar uit. Verkaar is nu nog docent maar gaat, wanneer Walhallab in Leiden start, volledig inzetten voor deze doelgroep.


Martijn Verkaar vertelt in De avond van Sleutelstad over Walhallab.

Talenten
“Kinderen en jongeren lopen niet vast in het onderwijs omdat ze niet willen leren. Ieder kind wil leren, dat krijgen we van nature mee. Maar het kan dat ze op een andere manier leren of talenten hebben waar ze in het reguliere onderwijs niet mee uit de voeten kunnen”, weet Verkaar.

Autonomie
De docent zegt aan de kinderen zelf te gaan vragen wat ze willen leren. “Ik geloof er in om hen autonomie te geven over hun eigen leren. Stel dat iemand bijvoorbeeld een drone wil maken. Ik heb daar geen verstand van, maar dat is geen reden om ‘nee’ te zeggen. Dan ga ik op zoek naar iemand die samen met dat kind een drone gaat maken.”

School
Verkaar benadrukt dat Wahallab geen onderwijs- of zorginstelling is.  “Dit is geen school en we zijn ook geen psycholoog. De kinderen moeten nog steeds ook gewoon naar school. Maar terwijl ze thuiszitten helpen we ze om, via hun eigen leerroute, toch dingen te leren en zichzelf te ontwikkelen.”

Kinderschoenen
Wahallab Leiden staat nog in de kinderschoenen. “We zijn nog op zoek naar een geschikte ruimte. Maar desalniettemin krijg ik geregeld vragen als ‘wanneer ga je beginnen?’ en ‘wat kunnen we doen om te helpen?’ dus ik heb goede hoop dat het ook in Leiden gaat lukken”, zegt Verkaar.

Ondernemers die mee willen werken kunnen zich bij Verkaar melden. “De kracht van Wahallab zit in het lokale netwerk. We zijn op zoek naar vakmensen die hun kennis willen overbrengen aan de jeugd of materiaal kunnen leveren. Laten we de talenten van iedereen, ook die van de kinderen die thuis zitten, met z’n allen benutten.”

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×