Walter Schrader. (Foto: Roeland van Wely)

Leidse arts Walter Schrader blij: minister Kuipers pleit nu voor duurzaam medicijnbeleid

Voor de voormalige Leidse huisarts Walter Schrader was er deze week geweldig nieuws: minister Kuipers zal de door hem voorgestelde medicijnbeleid, dat wil zeggen het hergebruiken van geleverde maar niet gebruikte medicatie, bepleiten in het Europees Parlement. Het gaat om een aanzienlijke hoeveelheid medicijnen die anders wordt vernietigd, wat een grote impact heeft op het milieu.

Walter Schrader was een petitie gestart waarbij hij de overheid oproept om ervoor te zorgen dat teruggebrachte medicijnen opnieuw gebruikt kunnen worden. De petitie is inmiddels door ruim dertig duizend mensen getekend.

Verrast
Schrader zelf reageert enthousiast: “In eerste instantie wilde de minister dit nieuwe beleid niet. Hij verwees naar bestaande Europese wetgeving die hergebruik van medicatie verbiedt. Nu zegt hij, met al die belangstelling die ervoor is, en de meerderheid in de Kamer die aangeeft dat deze wetgeving niet meer in de pas loopt met sociale ontwikkelingen, met milieubewustzijn, met solidariteit en met de Green Deal, dat het anders moet.”

Rij
De huisarts in ruste is blij met de reactie van de minister en hoopt dat hij Europe inderdaad kan overtuigen. “Mensen zijn niet bereid om in de rij te gaan staan bij de apotheek om medicijnen terug te brengen als ze toch weten dat het vernietigd wordt”, voegt Schrader nog toe. “Het gaat echt om een grote hoeveelheid medicijnen. Recent onderzoek toont aan dat er een bedrag van 2,2 miljard gemoeid is. Die medicijnen worden nu nog deels door het toilet gespoeld of worden op een verkeerde manier verbrand. Dit komt allemaal in het milieu, in de bodem en in ons drinkwater.”

Tegelijk met de acties van Kuipers wordt in Nederland het proefproject voor hergebruik van medicijnen uitgebreid van een naar tien ziekenhuizen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Nieuws


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×