De huidige staat van dit deel van Haarlemmerstraat wordt onaantrekkelijk en onveilig door verkeer gevonden. (Foto: CML)

De Leidse Haarlemmerstraat-Haven moet groen en sfeervol worden

Bewoners en ondernemers van de Haarlemmerstraat tussen het Pelikaanplein en Haven vinden de huidige staat van hun buurt onaantrekkelijk en verkeersonveilig. Daarom hebben buurtvereniging Maredorp-de Camp en het Centrummanagement Leiden de handen ineengeslagen om samen ondernemers een plan te maken voor een opknapbeurt van dit deel van de Haarlemmerstraat.

Centrummanager Gijs Holla vertelt dat dit ‘achterste’ gedeelte van de Haarlemmerstraat de afgelopen decennia een grote verandering heeft doorgemaakt: “Was het in de jaren tachtig nog een drukke winkelstraat, nu is er nog slechts een enkele speciaalzaak gevestigd. Door het wegtrekken van ondernemers is er een grote leegte ontstaan en sluit de inrichting van de straat niet meer aan bij de huidige functie.” Holla is dan ook blij over de samenwerking tussen buurtvereniging Maredorp-de Camp en het Centrummanagement Leiden om gezamenlijk aan een plan voor herinrichting van het achterste gedeelte van de Haarlemmerstraat te werken: “Ondernemers en bewoners vonden elkaar snel in de oplossingen voor deze straat.”

Sfeervoller en veiliger
Het plan is om een straat te creëren met een eigen identiteit, als brug tussen het winkelgebied en de net gerenoveerde Oude Haven. Arthur Elias is de voorzitter van buurtvereniging Maredorp-de Camp, hij ziet kansen de straat sfeervoller en veiliger te maken: “Door alleen nog bestemmingsverkeer toe te staan tijdens venstertijden en de nadruk te leggen op een straat, waar voetganger en fietser op de eerste plaats staan, ontstaat er minder overlast voor bewoners en gebruikers. Daarnaast willen we veel ruimte creëren voor meer groen. Ook willen we historische elementen van de Haarlemmerstraat zoals de Oude Zijlpoort en het voormalig zwembad De Overdekte onder de aandacht brengen.” Volgens Elias ontstaat er zo een straat waar zowel bewoners, ondernemers als bezoekers zich thuis voelen. In het plan worden verder oplossingen aangedragen voor de fietsproblematiek en de beperking overlast, onder meer veroorzaakt door bezoekers van de coffeeshop en flitsbezorgers.

Het plan werd onlangs aan wethouder Fleur Spijker overhandigd. Holla en Elias hopen binnenkort het gesprek aan te gaan met de gemeente Leiden over het implementeren van dit plan.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×