Bewoners zijn ten einde raad. (Foto: Omroep West)

Terrormier teistert straat in Voorschoten: 'Ze kruipen via de muur omhoog'

Bewoners van de Prins Bernhardlaan in Voorschoten zijn ze helemaal zat: de mediterrane draaigatjes. De ’terrormieren’ krioelen in hun tuinen, op de straat en zelfs in hun huizen. Kinderen en huisdieren worden regelmatig gebeten. Kokend water, gif: niks lijkt te helpen om de koloniën te bedwingen. De bewoners zijn ten einde raad. Dat laten ze weten in een brief aan de gemeente.

“Op warme dagen zie je ze via de muur omhoog kruipen en dan lopen ze door de dakgoot heen”, vertelt bewoner Wouter Beijersbergen. “Vanuit daar gaan ze het huis in en dan zie je soms een hele stroom mieren op de zolder.” Ook in de tuin krioelen de beestjes in groten getale rond, wat erg vervelend kan zijn voor zijn kinderen die daar spelen.

Beijersbergen is net terug van vakantie en heeft alles eraan gedaan om de mieren buiten te houden. “Ik bewapen altijd het huis voordat ik op vakantie ga. Ik zet een lokdoosje neer en strooi wat mierengif bij de deurpost.” Het is deze keer gelukt om de mieren buiten te houden. “Maar een paar jaar terug heb ik op het huis van de buren gepast. Toen liep er een hele kolonie van voor tot achter door het huis heen.”

Terrormier
De bewoners wisten tot een paar jaar terug nog niet met wat voor soort ’terrormier’ zij te maken hebben. “Totdat hij ging bijten en in de muur ging zitten, toen gingen we het opzoeken”, vertelt Beijersbergen. Het mediterraan draaigatje is een soort mier die sinds 2013 steeds vaker voorkomt in Nederland. Het beestje is waarschijnlijk naar Nederland gekomen door de transport van planten.

Een verschil met de inheemse mier is dat bij deze soort de koninginnen van een kolonie vredig naast elkaar kunnen leven. Daardoor leggen ze in verhouding meer eitjes, waardoor de mier zich snel vermenigvuldigt. De bewoners van de Prins Bernhardlaan kwamen erachter dat ze al een behoorlijke kolonie hadden zitten. “En de overlast lijkt steeds erger te worden”, verzucht Beijersbergen.

Dus probeert Beijersbergen de mieren weg te houden met gif, maar dit kan wel weer slecht zijn voor de natuur. “Dat gebruik je liever niet. Ik heb een keer een maand lang geprobeerd kokend water over de mieren heen te gooien, maar het lijkt weinig effect te hebben. Ze blijven maar komen”, verzucht hij. Het is dus zoeken naar een oplossing. “Maar die lijkt er niet te zijn voor ons. Met de brief hebben we een signaal afgegeven dat het erger wordt en we het als buurtbewoners niet alleen kunnen oplossen en we de hulp van de gemeente nodig hebben.”

Grote aanpak
De grootte van een kolonie van het mediterraan draaigatje kan variëren van hele straten tot een aantal hectare aan woonwijken, vertelt insectendeskundige Jitte Groothuis. “Een koningin kan makkelijk duizend mieren hebben in haar kolonie, dat kan dan weer verder groeien. Het is een behoorlijke plaagmier.”

Om verdere groei te voorkomen, is volgens Groothuis dus een grotere aanpak met meerdere aannemers nodig. “We moeten samenwerken op alle plekken waar ze zitten en met grote inzet de koloniën van buiten naar binnen bedwingen.” De genadeslag kan dan gegeven worden met bijvoorbeeld heet water. “Daarmee moet je echt doordringen tot de nesten, die kunnen vrij diep zijn.” Dat is geen pretje voor de mieren. “Ze hebben waarschijnlijk wel gevoel, maar het is binnen een seconde voorbij. Het is niet leuk, maar ze zijn met zoveel.”

Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×