Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg. (Foto: Chris de Waard)

Regionale topstukken uit rijkscollectie RMO op reis

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) is begonnen met de uitvoering van het project ‘Onder ons’. Het museum aan het Rapenburg kreeg in februari vorig jaar een cheque van ruim een miljoen euro van de VriendenLoterij om samen met andere Nederlandse musea tentoonstellingen te maken. Het gaat daarbij om exposities met archeologische voorwerpen uit de regio’s waar de betreffende musea zijn gevestigd. Ook komen er thema-exposities.

De rijkscollectie in Leiden dient als basis voor de tentoonstellingen. Er worden vijftien tentoonstellingen gehouden tussen 2023 en 2027. Ook komen er vijf evenementen en tentoonstellingen rond de zogenoemde Parels, de topstukken van de Nederlandse archeologie. RMO-directeur Wim Weijland is enthousiast over de steun voor het project. “We zijn erg blij dat we zoveel nieuwe tentoonstellingen kunnen realiseren met andere Nederlandse musea.” Hij noemde het vorig jaar bij de bekendmaking van de toekenning van het geld een geweldige stimulans voor de samenwerking tussen de musea. “Natuurlijk met als doel archeologie in het hele land naar het grote publiek te brengen.”

Lokaal erfgoed
Veel archeologische vondsten uit ons land zijn in de afgelopen twee eeuwen in de rijkscollectie ondergebracht. Die wordt beheerd door het RMO. Veel van die stukken zijn ook erg belangrijk voor het lokale erfgoed. Bij gemeenten, bewoners en musea leeft de wens dan ook al langer om die vondsten te laten zien in de regio waar ze zijn gevonden. Normaal gesproken vormen de hoge kosten voor zaken als transport, vitrines en vormgeving een drempel. Die worden nu vanuit het project ‘Onder Ons’ betaald, waardoor ook kleinere musea mee kunnen doen.

Het project is 8 juli 2023 van start gegaan in Museum Jan Cunen in Oss. Hier wordt een van de iconen van de Nederlandse prehistorie tentoongesteld, het zwaard van de Vorst van Oss. Het verhaal wordt verteld in de context van andere rijke vorstengraven uit de ijzertijd. Op 2 september volgt een tweede expositie. Die is te zien bij het Nationaal Glasmuseum in Leerdam.

Er zijn verder tentoonstellingen gepland in het Stadsmuseum Rhenen, Museum Wierdenland in Ezinge, het Archeon in Alphen aan de Rijn, De Bastei in Nijmegen, het Zeeuws Museum in Middelburg, het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden, het Thermenmuseum in Heerlen, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Museum van Dorestad in Wijk bij Duurstede, de Gemeente Bernheze in Nistelrode, het Huis van Hilde in Castricum en Ecomare op Texel.

Cultuur Leiden Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×