Direct na de steekpartij werd door eenheden gezocht naar de dader. (Foto: Sleutelstad)

OM ontkracht: betrokkenheid eerste verdachte was nog niet uitgesloten

Het Openbaar Ministerie ontkracht dat het een enorm risico heeft genomen door dagenlang stil te houden dat de werkelijke verdachte van de steekpartij bij het Diaconaal Centrum De Bakkerij nog vrij rond liep. Het zou pas op dinsdag 18 juli duidelijk zijn geworden dat de eerst aangehouden verdachte niet de dader was en niet al op vrijdag 14 juli, zoals de Telegraaf meldt. Dat vertelt een woordvoerder van het OM woensdag tegen Sleutelstad.

Direct na het dodelijke steekincident is de politie een grootschalige opsporing naar de dader gestart. Op vrijdagmiddag is na meerdere serieuze aanwijzingen op de Lammermarkt een 39-jarige man aangehouden. Deze verdachte zou zijn herkend door getuigen van de steekpartij, zegt het OM tegen Sleutelstad.

Hoofdwond
De Telegraaf meldt op basis van bronnen rondom het opsporingsonderzoek dat de opgepakte man echter niet overeen zou komen met het signalement. Ook had hij geen hoofdwond, die de werkelijke dader zou moeten hebben. Een spoed DNA-onderzoek zou volgens de bronnen vrijdagavond al uitsluitsel hebben gegeven: dat komt niet overeen met dat van de dader. Conclusie van de krant: de politie verzweeg dagenlang dat de echte steker nog spoorloos was.

Het OM ontkent dit en meldt dat het pas dinsdagavond duidelijk werd, op basis van onder meer forensisch onderzoek en het controleren van zijn alibi, dat de 39-jarige man niet de dader van de steekpartij is. Tegen Sleutelstad kan het OM echter niet bevestigen of de verdachte wel of niet voldeed aan het signalement dat vrij snel op vrijdag bekend was gemaakt. Ook kon het OM vanwege het onderzoek, niet bevestigen of de verdachte een hoofdwond had.

“De politie heeft deze aanhouding bekendgemaakt en daarbij opgemerkt dat de betrokkenheid van verdachte werd onderzocht”, zegt een woordvoerder van het OM. “Het onderzoek is ook na de aanhouding volop doorgegaan. Op dat moment waren er meerdere sterke aanwijzingen dat hij de dader zou kunnen zijn.”

Tweede verdachte
Tijdens het onderzoek is een tweede verdachte in beeld gekomen, een 38-jarige man. “Toen hij maandag 17 juli op straat in Leiden werd herkend door de politie is hij aangehouden”, zegt de woordvoerder. Het OM wil niet zeggen hoe zij deze man op het spoor is gekomen. Wel zegt het OM dat de politie bij de aanhouding van de tweede verdachte niet direct zeker was dat hij de dader is. De verdachte heeft volgens het OM geen strafblad. Om die reden is ook niet bekendgemaakt dat er naar een tweede verdachte werd gezocht.

De tweede verdachte is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft zijn voorarrest met veertien dagen verlengd.

 

112 Sleutelstad Leiden Steekpartij De Bakkerij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×