De eerste 703 studio zijn donderdagmiddag opgeleverd in het Leiden Bio Science Park. (Foto's/video: Brigit van Disseldorp)

Honderden studentenwoningen opgeleverd op Leiden Bio Science Park

Op de internationale campus MORE van het Leiden Bio Science Park zijn donderdagmiddag twee gebouwen met studentenwoningen opgeleverd. Het gaat om zo’n zevenhonderd duurzame studio’s van elk zo’n twintig vierkante meter. Ze hebben een kamervullend venster zodat er veel daglicht is. Er staan nog ongeveer vierhonderd woningen op de planning in MORE. Later dit jaar volgt de eerste paal van het volgende gebouw. De eerste studenten nemen vrijdag al hun intrek in de 703 studio’s.

MORE moet het levendige middelpunt van het Leiden Bio Science Park gaan vormen. “Een internationale campus waar sociale interactie en kennisuitwisseling worden gestimuleerd”, legt architect Martijn van Gameren uit. “MORE heeft best een hoge dichtheid aan woningen. Om toch een gevoel van licht en lucht te creëren, hebben we veel groen toegevoegd en diverse architectonische en stedenbouwkundige ingrepen gedaan. Zo zijn er rond de gebouwen dakterrasen gesitueerd.”

De verdere invulling van het entreegebied van het Leiden Bio Science Park gaat nog wel een aantal jaren duren. “Nu leveren we twee gebouwen op, maar er komen er nog vier bij”, zegt Helen Halma van Heddes Bouw en Ontwikkeling. De Leidse wethouder Fleur Spijker was ook bij de oplevering en sprak na afloop lovende woorden over het complex. “Het is echt een mooie toevoeging aan het gebied. We willen dat het Leiden Bio Science Park doorontwikkeld tot een innovatiedistrict en daar horen ook woningen bij. Als er niet alleen bedrijven en wat restaurants zijn, maar ook woningen, neemt de levendigheid in het gebied toe en dat is wat we graag willen.”

De naam MORE van het nieuwe woonpark verwijst naar de 16e-eeuwse filosoof Thomas More. Die werd beroemd met zijn boek ‘Utopia’. Met Utopia in het achterhoofd ontwierpen de architecten een ‘stedelijk ecosysteem waarbinnen gebouwen, infrastructuur, mensen, dieren en planten in optimale samenhang met elkaar functioneren’. Naast de woningen komen er in het entreegebied co-working spaces, grote open buitenruimtes, groene oases en daktuinen met nestgelegenheid voor vogels en vleermuizen. Groen en biodiversiteit moeten flink bijdragen aan het woonplezier van de gebruikers. Ook wordt de campus bijna helemaal autovrij.

De internationale campus moet ook een uitnodigend gebied worden voor de rest van Leiden. Niet alleen internationals, Nederlandse studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden moeten zich er snel welkom voelen, maar ook de inwoners van Leiden. “Het is immers een onlosmakelijk deel van de stad”, zegt architect Martijn van Gameren. Een bruisend buurtleven moet worden bereikt door de toevoeging van gedeelde functies en collectieve ruimtes. Zowel in de gebouwen als buiten in het park of op de dakterrassen.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×