(Foto: Chris de Waard)

LOI: 'Boete hogeschool over niet erkende diploma's klopt niet'

Het ministerie van Onderwijs heeft hoge boetes opgelegd aan de particuliere opleider NCOI en twaalf zusterinstituten. Een van die instituten is Leidse Onderwijsinstellingen, beter bekend als de hogeschool LOI, met vestigingen in Leiderdorp en Leiden.

Volgens de Onderwijsinspectie is LOI niet duidelijk genoeg geweest in de voorlichting over ‘graadsverlening’. Daardoor leek het volgens de inspectie alsof cursisten een volwaardig hbo-diploma zouden behalen en dat is niet het geval.

Volgens de LOI klopt er niks van dat studenten misleid of onvoldoende geïnformeerd zouden worden. Directeur communicatie Alex van der Weide noemt als voorbeeld de opleiding hbo inleiding strafrecht. “Wij gebruiken de term hbo omdat we duidelijkheid willen geven voor studenten. We bieden mbo, hbo en masteropleidingen en -cursussen aan en daarom is het belangrijk dat studenten weten op welk niveau zij een cursus of opleiding volgen.”

Volgens het ministerie van onderwijs zouden studenten door het gebruik van de term ‘hbo’ kunnen denken dat zij de volledige opleiding Rechten op hbo-niveau volgen en daarmee dus ook een getuigschrift, in plaats van een diploma, zouden krijgen. Volgens Van der Weide heeft LOI nu aan studenten gevraagd of zij zich herkennen in de conclusie van het ministerie. “De studenten ervaarden dat helemaal niet zo.”

Diploma
Het ministerie zou volgens Van der Weide zelf de conclusie hebben getrokken dat studenten denken dat ze zich inschrijven voor een hele vierjarige opleiding, maar eigenlijk een tweejarige opleiding volgen voor een vakgebied. “De studenten weten dat gewoon.” Voor studenten die inmiddels klaar zijn met studeren heeft deze uitspraak van het ministerie volgens hem dus eigenlijk niet veel impact. “Die studenten weten dat ze een diploma hebben gekregen en geen getuigschrift.”

25.000 euro
LOI en andere opleidingsinstituten die onder Salta Group vallen, moeten een boete van 25.000 euro betalen. “En dat gaan we ook doen”, vertelt Van der Weide. “Maar we willen wel een oordeel van de rechter over dit besluit van het ministerie. Dus we gaan een rechtszaak aanspannen.”

Leiden Leiderdorp Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×