In de documentaire ‘Leiden, mijn stad’ van de Leidse Video- en Smalfilm Liga (LVSL) is de Sleutelstad te zien zoals de politiek het ook graag ziet: autovrij. In de film is te zien dat de gele en de blauwe tram weer door Leiden rijden, de stoomboot naar Utrecht vaart en de Nieuwe Rijn autovrij is.
Op zondag 27 augustus gaat de documentaire in première in bioscoop Trianon aan de Breestraat. De film gaat over verleden, heden en toekomst van het verkeer in en rondom de Leidse binnenstad.
De documentaire is gemaakt door leden van de Leidse filmclub LVSL, in samenwerking met Stadslab Leiden. Het thema is juist nu actueel, omdat het historische centrum van Leiden meer en meer autoluw wordt. Nieuwe ringwegen en routes moeten het snelverkeer rondom de stad leiden, om meer ruimte te bieden aan voetgangers, fietsers, spelende kinderen en aan bomen en planten.
Afscheid burgemeester
De documentaire is gemaakt naar een idee van burgemeester Henri Lenferink die op 31 augustus afscheid neemt. De burgemeester zag in het Belgische Leuven een film over het autovrij maken van de historische binnenstad. Hij suggereerde de filmclub LVSL eenzelfde soort film over Leiden te maken. De LVSL en Stadslab Leiden bieden hem deze film aan bij wijze van afscheidscadeau.
In de film vertelt stadshistoricus Cor Smit over het belang van de Rijn, de grachten en schepen in het middeleeuwse en 17e eeuwse Leiden. Hij laat zien hoe met name de historische oostkant van de binnenstad in de jaren 60 van de vorige eeuw bijna is gesloopt, om hier een vierbaans weg aan te leggen. Wethouder Ashley North licht zijn plannen toe om de binnenstad meer en meer autoluw te maken. Verschillende inwoners van de stad vertellen waarom zij vóór of tegen deze ontwikkeling zijn.
Historisch en actueel
De historische filmbeelden zijn voor het eerst in tientallen jaren weer uit het stadsarchief gehaald en nu samengebracht in een verhaal dat zowel historisch als actueel is. Te zien is hoe de trekschuit naar Haarlem voer, hoe het allereerste stoplicht in de stad verscheen en grachten na de Tweede Wereldoorlog werden gedempt. Ook is er een scène waarin koetsiers hun woede koelen op vrachtwagenchauffeurs, omdat die hen van hun broodwinning zouden beroven.
Mark van Egmond, voorzitter van Stadslab Leiden, is presentator van de veertig minuten durende documentaire, waarvoor hij ook de muziek componeerde. NRC-journalist Gijsbert van Es schreef het scenario. De première van deze film is op zondag 27 augustus 2023 om 10.00 uur in de grote zaal van bioscoop Trianon, Breestraat 31 in Leiden. Kaarten kosten 4,00 euro en zijn te koop via de website van Trianon.
Cultuur LeidenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907