De zes Leidse spelers die geselecteerd zijn voor het EK onder 15 jaar, staand vlnr: Mike ’t Hart, Mark Koster, Mohamedamin Montacir, zittend vlnr: Jayna Kuzee, Ruby de Graaf en Shanna L’Amie. (Foto: Miranda L'Amie)

Zes jeugdspelers Lightning Leiden geselecteeerd voor EK onder 15

American footballclub Lightning Leiden is dit jaar hofleverancier van de nationale jeugdselectie voor het EK onder 15 in Italië. Zes Leidse spelers maken deel uit van de selectie die een gooi gaat doen naar de Europese titel flag football, een variant van American football.

De zes spelers Mike ’t Hart, Mark Koster, Mohamedamin Montacir, Jayna Kuzee, Ruby de Graaf en Shanna L’Amie hebben zich via verschillende try-outs voor het nationale team kunnen laten zien en de coaches overtuigd van hun kwaliteiten. Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september wordt het Europese kampioenschap flag football gehouden in Grosseto, een Italiaanse stad 150 km ten noorden van Rome.

Trots
Tegenstanders zijn in ieder geval de jeugdteams van Duitsland, Slovenië, en gastland Italië. Dieta de Lange, bestuurslid van Lightning Leiden, denkt dat Nederland best een kansrijk is. “We hebben een sterk team en onze zes spelers zijn natuurlijk goed op elkaar ingespeeld. Wij zijn natuurlijk heel erg trots dat er zes van onze spelers meedoen.”

Flag football lijkt op American football, maar dan zonder tackle. In plaats daarvan moeten spelers bij elkaar de lap stof die aan hun riem hangt (flag) eraf trekken. Omdat er geen contact mag worden gemaakt is deze variant geschikt is als instapmodel voor jongere spelers. Maar De Lange merkt dat flag football meer en meer een zelfstandige tak van sport wordt.

Gemengd
“De jeugd onder 15 jaar mag inderdaad alleen flag football spelen dus zonder tackle”, zegt De Lange,  “maar je ziet dat tegenwoordig meer senioren ervoor kiezen flag football te blijven spelen in plaats van over te stappen. Flag football wordt met vijf tegen vijf gespeeld en vaak met gemengde teams van jongens en meisjes. Net als bij American football wordt er gescoord door met de bal over de achterlijn te lopen.

 

 

 

 

 

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×