(Foto: Chris de Waard)

Theater voor Keti Koti pakt groots uit in herdenkingsjaar met voorstelling Biba Tula

Theater voor Keti Koti speelt op 18 augustus de voorstelling ‘Biba Tula’ in de Stadsgehoorzaal in Leiden. De muzikale opvoering is gewijd aan de Curaçaose verzetsstrijder Tula. De musicus Vernon Chatlein, Grupo Kimina en spoken word artiest Jörgen UNOM Gario eren en vertellen het verhaal van deze verzetsstrijder. Acteur Noëlgel Pinedo speelt de rol van Tula. Het herdenkingsjaar van het slavernijverleden is voor het Theater voor Keti Koti de reden om groots uit te pakken en in Leiden op te treden.

Verzetsstrijder
Tula was de aanvoerder van de grote slavenopstand in 1795 in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Zelf was hij tot slaaf gemaakt op plantage Knip, wat eigendom was van Caspar Lodewijk van Uytrecht. Tijdens de opstand stopten vijftig slaafgemaakten met werken. Het massale protest duurde een maand, daarna werd Tula ter dood veroordeeld. Op 3 oktober 1795 vond zijn executie plaats. Lang is de rol en betekenis van Tula in de geschiedenis onderbelicht geweest en werd hij gezien als ‘rebel’. Dit jaar zal de reputatie van Tula officieel door het Nederlandse parlement worden hersteld.

Keti Koti
Theater voor Keti Koti is een landelijk initiatief, dat is opgericht in 2021 om verhalen uit het slavernijverleden en de doorwerking ervan te vertellen door middel van verbeelding en kunsten. De organisatie spoort podia, gezelschappen en erfgoedinstellingen aan om rond 1 juli speciale programma’s aan te bieden. De theatervoorstelling Biba Tula wordt in samenwerking met Songs of Freedom, de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal gebracht.

Leiden Maatschappij Keti Koti


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×