(Foto: Chris de Waard)

Gras in Van der Werfpark slaat nu wel aan

Het Van der Werfpark in Leiden lijkt zijn groene velden terug te krijgen. Kosten noch moeite zijn door de gemeente Leiden gespaard om het Van der Werfpark weer een mooi groen uiterlijk te geven. Er is een drainagesysteem aangebracht om overtollig regenwater af te voeren en een beregeningsinstallatie moet het grasveld door droge periodes heen helpen. Totale kosten voor de revitalisatie van het gazon bedragen bijna anderhalve ton.

Afgelopen voorjaar werd de ligweide opnieuw ingezaaid. Dat gebeurde de afgelopen jaren al vaker, maar tot nu toe steeds tevergeefs. Het sloeg niet aan of bleek zo kwetsbaar dat het binnen de kortste keren weer werd vertrapt. Om dat te voorkomen zijn er in mei hekken rond het grasveld gezet. Die blijven een jaar staan. Zelfs de Koraalzang op 3 oktober moet uitwijken naar het even verderop gelegen Garenmarktplein om het gras alle kans te geven. “Zo krijgen de wortels genoeg tijd om te groeien, voordat het gras weer intensief gebruikt gaat worden door mens en dier”, zegt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd tegen Sleutelstad.

Dit keer lijken alle inspanningen hun vruchten af te werpen. Het gras groeit goed en ligt er inmiddels prachtig bij. “Zolang mensen of honden het gras niet betreden, zal het veld wel groen blijven”, zegt Eduard Groen van de Bomenbond Rijnland met een gezonde dosis scepsis. “Daarna zal het afhangen van de intensiteit van het gebruik, de weersomstandigheden en het maairegime. Nog veel onzekerheden denk ik.”

Vooraf heeft de gemeente advies gevraagd over de beste manier om de bomen in het park te verbeteren. Ook is er milieutechnisch bodemonderzoek gedaan. De kosten, 17.875 euro, zijn nog bescheiden vergeleken met de kosten voor uitvoering van de geadviseerde maatregelen. voor het aanbrengen van de beregeningsinstallatie, de aanleg van drainage, het inzaaien van het gazon en het plaatsen van de bouwhekken stuurde de aannemer een factuur van zo’n 110.000 euro. Dat is wel inclusief het onderhoud van de gazons en de huur van de hekken totdat ze in mei 2024 weg worden gehaald. Na oplevering wordt er nog nieuwe beplanting aangelegd aan de randen van het veld. Kosten: 17.500 euro.

Voor het reguliere onderhoud van het gras heeft de gemeente voorlopig 15.000 euro per jaar in de boeken gezet. “Het gaat daarbij om maaien, afval verwijderen, bijzaaien, rollen, beluchten, verticuteren, bemesten, ontdoen van blad en het onderhoud van de sproei installatie.”

Leiden Opknapbeurt Van der Werfpark


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×