Stadscriminoloog Marianne Franken (midden) bij de start van het onderzoek in 2021. (Foto: Robbert van Cleef)

Leiden positief beoordeeld op veiligheid blijkt uit onderzoek stadscriminoloog

Bijna twee jaar geleden startte stadscriminoloog Marianne Franken haar onderzoek naar veiligheidsbeleving in Leiden. Hoe kan de wetenschap bijdragen aan oplossingen voor veiligheidsvraagstukken, is haar centrale vraag. In een brief aan de gemeenteraad informeert burgemeester Lenferink over de voortgang van haar onderzoek.

Franken heeft sinds die tijd literatuuronderzoek gedaan en voorbereidingen getroffen voor het eerste veldwerk. Daarnaast heeft zij studenten begeleid in hun onderzoek naar onveiligheidsgevoelens. Eén van deze studenten deed dat naar aanleiding van verschillende meldingen van vrouwen die waren aangerand tijdens het sporten in Park Cronesteyn. Een aanbeveling uit dat onderzoek was om als gemeente in te zetten op acties die gericht zijn op het herkennen van ongewenst gedrag en handelingsperspectief te bieden voor omstanders. De campagne ‘Ben je oké?’ draagt hieraan bij en is verspreid in horecagelegenheden, studentenverenigingen en sportclubs. Ook wordt deze campagne ingezet tijdens de EL CID-week die volgende week weer van start gaat.

Er is begin dit jaar gestart met het verzamelen van data, onder andere op de markt en langs deuren werden mensen bevraagd. Inmiddels hebben 400 mensen de vragen beantwoord. Daaruit blijkt dat de gemeente als geheel en de eigen buurt vooral positief beoordeeld worden op veiligheid. Eén van de aandachtspunten van het onderzoek is wel om een bredere doelgroep in Leiden te bereiken.

Op een nader te bepalen datum in september wordt er een bijeenkomst voor alle Leidenaren georganiseerd waar alle bevindingen worden gepresenteerd.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×