De drie gesloten cafés van Ben Luijkx. (Foto's: Chris de Waard)

Drie cafés van Ben Luykx gesloten na intrekken vergunningen

Café Plantage, de Hut van Ome Henne en Rockcafé Lazarus zijn op last van de gemeente Leiden gesloten. De exploitatievergunningen zijn volgens de gemeente op verzoek van eigenaar Ben Luykx zelf ingetrokken.

Hoewel niemand het met zoveel woorden wil zeggen, lijkt dat te maken te hebben met de uitkomsten van een Bibob-onderzoek dat al twee jaar geleden werd ingesteld naar Luykx. Dat er zo’n onderzoek naar hem is ingesteld, bevestigt Luykx wel.

Bibob staat voor ‘Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’. In zo’n  onderzoek wordt gekeken of een ondernemer van onbesproken gedrag is en ook de herkomst van de middelen die ter financiering van een bedrijf dienen, worden bijvoorbeeld onder de loep genomen. Als daar onregelmatigheden uit naar voren komen, kan dat een reden zijn om een vergunning te weigeren, in te trekken of niet te verlengen.

Luykx wil eigenlijk helemaal niet reageren op de sluiting van zijn cafés. Wel heeft hij een kwalificatie voor het handelen van de gemeente: “Belachelijk!” Hij wijst er op dat er in de kroegen de nodige mensen werken: “Die worden hierdoor ook allemaal gedupeerd. Net als de beoogde nieuwe eigenaar”

Gunnen
Het onderzoek dat een jaar of twee geleden begon, heeft er dus toe geleid dat Luykx zijn zaken verkoopt. Waarschijnlijk om sluiting te voorkomen. Het is de bedoeling dat bedrijfsleider Marlous van Wetten de zaken overneemt, maar ook die krijgt nu geen vergunning. “Ze werkt al achttien jaar bij mij”, wil Luykx nog wel kwijt. “Dus dan is het op een gegeven moment ook een kwestie van aan wie gun je het.”

Gedoogconstructie
Sieger Suurbier is jurist ondernemingsrecht bij het Leidse kantoor Wessel Juristen. Hij staat Marlous van Wetten bij en zit behoorlijk met de gang van zaken in zijn maag. “Mijn cliënt zit in het proces van overnemen van de drie cafés en de aanvraag van de vergunningen op haar naam loopt. We wisten wel dat het qua termijnen niet aansloot op het moment dat de vergunningen van Ben Luykx afliepen, maar hadden goede hoop dat de gemeente een tijdelijke vergunning zou verlenen, zodat de cafés open konden blijven. Daar had het ook alle schijn van. Dat is nu toch niet gebeurd en het lijkt erop dat het ook langer kan gaan duren. Er worden nu bij Van Wetten ook steeds extra stukken opgevraagd voor het Bibob-onderzoek dat de gemeente nu naar haar doet.”

Suurbier is ondanks de gedwongen sluiting van de cafés hoopvol dat de gemeente alsnog over de brug komt met een oplossing. “Ze hebben ook niks te verliezen als ze een gedoogconstructie faciliteren terwijl de vergunningsaanvraag verder wordt afgewikkeld.”

De gemeente Leiden bevestigt desgevraagd dat de vergunningen van de drie cafés zijn ingetrokken, maar laat weten dat dat is gebeurd op verzoek van Luykx zelf. “Over de aanleiding kunnen wij geen informatie delen”, laat een woordvoerder weten. Over de nieuwe aanvragen die Van Wetten heeft ingediend, zegt de gemeente alleen dat ze in behandeling zijn genomen. ‘We beoordelen nu of die vergunningen kunnen worden verstrekt.”

Economie Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×