Barthel Brussee bij ARS. (Foto: Roeland van Wely)

Barthel Brussee: fietsende kunstenaar toont creativiteit langs de Maas

Barthel Brussee, de fietsende kunstschilder uit Leiden, presenteert het werk dat hij tijdens zijn fietsreis langs de Maas maakte de komende weken bij Ars Aemula Naturae. Om het clichébeeld van fietsende schilder te doorbreken hangt er ook ander werk, zoals portretten, grote werken en de animatiefilm Metamorfose.

“De expositie heet OM”, vertelt Brussee aan Sleutelstad. “Die titel is voor een fietser natuurlijk wel grappig, omdat je soms moet omrijden. En het staat ook een beetje voor de afkorting onder meer. Dus het zijn niet alleen de fietsschilderijen die te zien zijn bij ARS.” Brussee vindt het ook leuk om dagelijkse dingen in schilderijen te laten zien. “Er hangt op de tentoonstelling bijvoorbeeld ook een schilderij van een blikje linzen en een bord boerenkool.”

Artikel loopt door onder audio

Barthel Brussee over zijn tentoonstelling OM bij ARS.

“Het standaardformaat waarop ik schilder, is 19×24 cm. Het is de afmeting van een pak cornflakes met chocoladevlokken van de supermarkt. En dat is ook het materiaal waar ik op schilder. Elk pak heeft een voor- en achterkant. En die snijd ik er altijd uit. Het is licht en je kunt het efficiënt op de fiets meenemen”, aldus Brussee.

“Mijn keuze voor dat ‘lullige’ karton, is een bewuste. Ik vind dat de essentie van een schilderij is, dat je van iets wat eigenlijk geen waarde heeft, iets heel waardevols maakt.” Op de tentoonstelling zijn niet alleen kleine werken te zien van Brussee, maar ook grote. “Er hangt een groot schilderij van een flat. Je ziet wat zich in de kamertjes afspeelt. In de ene kamer zie je een heel druk gezin met kinderen op een glijbaan en een grote hond. In een andere kamer is een koppel bezig om een maagdelijke ruimte met rollers wit te verven.”

De expositie van Barthel Brussee is de komende drie weekenden bij Ars Aemula Naturae te zien tot en met 3 september. De expositieruimte aan de Pieterskerkgracht 9a in Leiden is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Werk van Barthel Brussee

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×