De Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) heeft een wandelboekje uit 1734 vertaald en opnieuw uitgebracht. De Vermakelyke Leidsche Buiten-Cingels beschrijft wandelingen net buiten het Leidse centrum. Het boek is in hedendaags Nederlands herschreven en gratis te downloaden op de website van de HVOL.
De wandelingen in het boek lopen over de buitensingels van de stad. De schrijvers, een Leidenaar en een Amsterdammer met zaken in Leiden, richten hun blik naar buiten. Marijke Mooijaart is een van de vrijwilligers die het boekje hielp vertalen. “Destijds lag de stad Leiden natuurlijk als een eenheid binnen in de polder. Maar aan de randen buiten de Singels waren tuinen, moestuinen, siertuinen en ook wat buitenhuizen.” De verhalen in het boek beschrijven de gewoontes, vechtpartijen, kaashandel, buitenhuizen, dronkenschap, dorpen in de omgeving, landbouw en veeteelt in de vroege achttiende eeuw. Kortom, het uitzicht en de mensen van 300 jaar geleden”, vertelt ze enthousiast in De avond van Sleutelstad.
VVV-boekje
In de 18e eeuw waren dergelijke wandelpublicaties gebruikelijker dan nu. “Het werd als een soort VVV-boekje uitgegeven om nieuwe inwoners te trekken. Dat waren vooral vluchtelingen uit Frankrijk die naar steden zoals Delft, Gouda en Leiden kwamen”, weet HVOL vrijwilliger Jan Willem Broekema.
Toch is ‘De Vermakelyke Leidsche Buiten-Cingels’ bijzonder in zijn soort. “Het opvallende aan dit boekje is dat de verhalen op de buitenkant van de stad gericht zijn. Want bijna alle boekjes gingen in die tijd juist over het centrum, het gebied aan de andere kant van de singels”, vertelt Broekema.
Samen met Josee Koning hebben Mooijaart en Broekema tien jaar aan de vertaling gewerkt.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907