Preparateur Becky Desjardins. (Video: Omroep West)

Oehoe opgezet met live publiek in Naturalis

De oehoe die in juni in Winterswijk werd gevonden, is afgelopen vrijdag bij Naturalis onder toeziend oog van bezoekers van het museum onderzocht en opgezet. Het is het eerste exemplaar in ruim twaalf jaar tijd die aan de wetenschappelijke collectie van Naturalis toegevoegd wordt.

Naturalis-preparateur Becky Desjardins onderzocht de oehoe, een van de grootste uilen soort in de wereld. Bezoekers van Naturalis konden het ontleden van de oehoe van dichtbij meemaken. Ondanks het nodige snijwerk in de uil is er niemand flauw gevallen, zegt Desjardins. “Ik vind het wel mooi dat ze nog hetzelfde is als toen ze nog levend was”, zegt een meisje die met haar oma de live preparatie van de oehoe bijwoont.

Voor Desjardins is het ontleden van de oehoe vooral van wetenschappelijk belang. Naast de gegevens van de oehoe als lengte, het gewicht, en geslacht is zij ook geïnteresseerd in de doodsoorzaak en daarnaast ook hoe de ‘binnenkant’ eruit ziet. Ook onderzoekt ze de maaginhoud en neemt ze een stukje weefsel af voor DNA-onderzoek. Het verenkleed wordt uitgeplozen op parasieten.

De preparateur ontdoet de oehoe van de organen en trekt zijn huid als een soort jasje uit. De losse, geprepareerde huid, balg genoemd, wordt vervolgens opgevuld met watten om de oehoe op te zetten. “Het is een vrij makkelijke dier om op te zetten”, zegt Desjardins. “De oehoe heeft veel veren, zo valt een foutje bij het opzetten niet direct op.” Wanneer het werk helemaal klaar is, wordt de uil gedurende een paar weken gedroogd, om vervolgens via de ontsmettingsvriezer in de collectietoren te belanden. “Oehoes zijn sinds kort verspreid over heel Nederland te vinden”, vertelt preparateur Desjardins. “We zijn daarom erg benieuwd naar het leven van deze uilensoort. We hopen erachter te komen wat dit individu heeft gegeten, en of het dier gezond was.”

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×