De GNSV werd eind 2021 in Leiden opgericht. (Foto: GNSV, via Instagram)

Oegstgeestenaar (18) opgepakt na vechtpartij met nationalistische studentenvereniging

“Leden van GNSV zijn door een groep extreemlinkse lafaards aangevallen.” Zo omschrijft de Groot Nederlandse Studentenvereniging (GNSV) een incident dat maandag plaatsvond op de introductiemarkt voor nieuwe studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar ontstond een vechtpartij toen een groepje jongeren de leden van de GNSV belaagden die hun stand aan het inrichten waren.

Drie leden van de GNSV, waaronder voorzitter Daan Meershoek van de Nijmeegse afdeling, zijn gewond geraakt bij het incident. Ze zijn na de aanval door medewerkers van de universiteit opgevangen. Een van hen had een blauw oog en de ander een bebloed hoofd. Niemand hoefde naar het ziekenhuis. Het incident gebeurde rond 11.00 uur bij het kraampje van de nieuwe rechts-nationalistische vereniging. “Meerdere politiewagens en de campusbeveiliging kwamen ter plaatse”, zo meldt studentenmagazine VOX van de Radboud Universiteit. De politie heeft drie aanhoudingen verricht. Daarbij was een 18-jarige man uit Oegstgeest.

Geweld
De universiteit in Nijmegen noemt het ‘schandalig en triest dat houders van een stand op de introductiemarkt met geweld geconfronteerd zijn’ en stelt dat op de introductiemarkt ruimte is voor iedereen, maar dat uitingen van seksisme, racisme, discriminatie of (fysieke) bedreigingen onaanvaardbaar zijn. “Geweld mag nooit een oplossing zijn”, schrijft een woordvoerder namens het college van bestuur.

Nadat de leden van de GNSV aangifte hadden gedaan van mishandeling, namen ze alsnog hun plek in op de introductiemarkt. Daar werden ze geconfronteerd met een groep demonstranten  die via een megafoon leuzen als ‘Nu niet, nooit niet, nooit meer fascisme’ scandeerde. De dag verliep verder zonder incidenten.

Kleurendragend
De GNSV is in 2021 opgericht in Leiden en is nu ook in Nijmegen actief geworden. “Wij zijn een kleurendragende vereniging naar Vlaams model”, meldt de vereniging op hun website.  “Dat wil zeggen dat onze ontgroende leden een pet en een lint met de kleuren van de vereniging dragen. De kleuren van Leiden zijn rood, wit en groen. Het rood-wit staat voor de stad Leiden, het groen, de hoofdkleur van de vereniging verwijst naar ons streven naar een conservatieve maatschappij-inrichting.” De vereniging streeft de samenvoeging van Nederland en Vlaanderen na.

112 Sleutelstad Leiden Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×