Een puinbreker in actie. (Foto: Chris de Waard)

Bewoners Stationsgebied vrezen geluidsoverlast puinbreker

Voorzitter Jan Tolsma van de Wijkvereniging Stationsgebied maakt zich ernstig zorgen over het geluidsniveau van een mobiele puinbreker die begin oktober wordt ingezet door ontwikkelaar Akor. Dat bouwbedrijf is bezig met het slopen van de gebouwen op de hoek van het Stationsplein en de Stationsweg waar nieuwbouwcomplex De Geus gaat verrijzen.

“De puinbreker komt op maaiveldniveau te staan”, heeft de wijkvereniging recent begrepen. “Ergens in het gebied waar de fietsenkelder komt”, zegt Tolsma. “Dat apparaat blijkt 119 dB  aan geluid te veroorzaken. Dan heb je het over zeer ernstige geluidsoverlast voor de omwonenden.”

Tekst gaat door onder de video

https://www.instagram.com/p/CwSoOqCxuWf/

Tolsma wijst erop dat het apparaat bovendien al om 7.00 uur ’s ochtends begint met het verpulveren van de stukken beton die uit de kelder worden gebroken en pas om 19.00 uur weer het zwijgen wordt opgelegd. De wijkvereniging wil van de bouwer nu eerst een rapport van een onafhankelijke geluidsdeskundige over de effecten voor de omwonenden door de puinbreker.

Zo’n puinbreker is inderdaad geen geruisloos bouwwerktuig. Eerder dit jaar werd een mobiele puinbreker bijvoorbeeld ingezet in Leiderdorp waar een aantal verouderde flatgebouwen plaatsmaken voor nieuwbouw.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×