Beleggers wordt de wind uit de zeilen genomen. Ze mogen geen betaalbare panden meer opkopen. (Foto: Chris de Waard)

Leiden neemt serie maatregelen om kopers en huurders te beschermen

Vastgoedbeleggers krijgen in Leiden vanaf volgend jaar het nakijken voor zover het om betaalbare woonhuizen gaat die te koop komen. Woningen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro komen exclusief beschikbaar voor reguliere kopers. Beleggers mogen die panden niet meer aankopen om ze vervolgens voor veel geld te gaan verhuren. De gemeente wil gezinnen en starters op die manier meer kans geven op de koopwoningmarkt in Leiden. Overigens geldt voor nieuwbouwwoningen in Leiden al een zelfbewoningsplicht, dus op die markt spelen beleggers al geen rol meer.

Ook huurders krijgen meer bescherming. Particuliere verhuurders moeten, als de gemeenteraad er eind dit jaar mee instemt, vanaf 1 januari aanstaande in bepaalde wijken een verhuurdersvergunning aanvragen. Wettelijk gezien mag de gemeente dat alleen invoeren in wijken waar de leefbaarheid onder druk staat. Zo’n vergunning zal aan een serie voorwaarden gebonden worden. Het gaat daarbij om het waarborgen van wat wettelijk ‘goed verhuurderschap’ heet. Zo mogen kamers niet te duur zijn, het onderhoud van de panden moet op orde zijn en discriminatie en intimidatie van huurders door de verhuurder zijn uit den boze.

Verhuurders die zich niet aan de regels houden, krijgen voortaan boetes opgelegd. In het uiterste geval neemt de gemeente het pand of de panden zelf ‘in beheer’. Om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd, maakt Leiden extra geld vrij voor handhaving. Ook komt er een meldpunt. Iedereen die met misstanden te maken krijgt of die signaleert, kan bij die kliklijn terecht. Als de gemeente een pand in beheer neemt, wordt orde op zaken gesteld. Misstanden worden in zo’n geval gecorrigeerd en een eventuele te hoge huurprijs wordt bijgesteld.

Wethouder Julius Terpstra presenteert een heel pakket maatregelen om de woningmarkt in Leiden te reguleren. Later dit jaar buigt de gemeenteraad zich erover.

Een derde maatregel heeft betrekking op kamerverhuur en woningvorming. Dat zijn allebei manieren om een bestaand pand op te delen in meerdere woningen. In wijken waar de leefbaarheid onder druk staat doordat er al veel panden zijn verkamerd, komt een stop op verdere verkamering. Ook woningvorming is daar niet toegestaan. “We vinden het belangrijk dat Leiden voor iedereen een fijne en leefbare stad is”, zegt Terpstra over het pakket aan maatregelen dat Leiden wil invoeren. “Studenten en andere bewoners kunnen prima samenleven in Leiden. Daar ben ik van overtuigd en er zijn ook veel voorbeelden van waar het gewoon goed gaat. Maar op dit moment is, zeker in bepaalde straten, de overlast echt veel te groot. Daar waar de leefbaarheid nu echt onder druk staat wordt ingegrepen.”

Wijken waar verkamering gereguleerd zal worden zijn De Kooi, Noorderkwartier, de Pieterswijk en Transvaal. Daar wordt geen extra verkamering meer toegestaan. In delen van de binnenstad mag 25 procent van de panden per straat verkamerd zijn en in het kernwinkelgebied gelden geen beperkingen. Panden die al verkamerd waren op het moment dat de gemeente Leiden op last van de rechter een verkamerstop invoerde, worden gelegaliseerd. “Daarmee scheppen we duidelijkheid voor pandeigenaren en de huurders van de betreffende panden”, zegt bouwwethouder Julius Terpstra in een toelichting.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×