Polderpark Cronesteyn krijgt mogelijk beschermde status als gemeentelijk monument. (Foto's: Chris de Waard)

Monumentale status gevraagd voor Polderpark Cronesteyn

Polderpark Cronesteyn verdient het om te worden aangewezen als gemeentelijk monument. Dat concludeert de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) op basis van onderzoek dat de afgelopen maanden werd uitgevoerd door de HVOL-commissie Niet-beschermd erfgoed.

Vrijdagmorgen werd een lijvig onderzoek overhandigd aan wethouder Yvonne van Delft die erfgoed in haar portefeuille heeft. “Ik ben er wel heel blij mee”, zei ze nadat ze het 151 pagina’s tellende onderzoeksrapport met als titel ‘Polderpark Cronesteyn: het beschermen waard‘ in ontvangst had genomen in de tuin van de stadsfoyer in het Leidse stadhuis. “We gaan het nu eerst goed lezen en dan kijken hoe we hier verder mee gaan”, aldus Van Delft.

De aanvragers hebben overigens nog meer noten op hun zang. “Naast een aanwijzing als monument van het Polderpark als geheel is naar onze mening ook de aanwijzing van diverse objecten en onderdelen van het Polderpark geboden, zoals eerder bij gemeentelijk monument De Leidse Hout is gedaan”, zegt vice-voorzitter Jan-Jaap de Haan van de HVOL. Het gaat daarbij om historische elementen als resten van de stenen brug van Kasteel Cronesteyn dat ooit in het park stond. Ook de hoeves die nog steeds in het park staan zijn bijzonder. Vlak naast het park zijn bovendien in 2020 de resten van de uit 1574 bekende Schans Lammen gevonden, terwijl de Geuzen destijds via de tussenliggende Vrouwenvaart naar Leiden voeren.

Bestuurslid Sjaak van de Geijn van de Stichting Groen Cronesteyn over de aanvraag voor een monumentale status van Polderpark Cronesteyn.

Het initiatief voor de aanvraag werd enkele jaren geleden genomen door de Stichting Groen Cronesteyn. “De plannen voor een discgolfbaan in het polderpark waren de aanleiding om te zoeken naar een manier om dergelijke plannen voor de toekomst onmogelijk te maken”, herinnert bestuurslid Sjaak van de Geijn zich. De eigenaar van de Tuin van de Smid maakt zich al jaren hard voor het behoud en het versterken van de natuurwaarden in het park.

Sophie Visser deed het meeste onderzoek voor de aangeboden rapportage ‘Polderpark Cronesteyn: het beschermen waard’.

Groen Cronesteyn riep de hulp in van de HVOL en daar wierp Sophie Visser zich op als trekker van wat een zeer omvangrijk project is geworden. “Ik zat bij de HVOL in de commissie Niet-beschermd erfgoed, maar heb dit soort werk in het verleden vaker gedaan. Ook als baan. Ik was dus de expert binnen de club”, vertelt Visser die als hoofdauteur de meeste uren in de rapportage heeft gestoken. Met het rapport als onderbouwing kan de gemeente nu aan de slag met het verzoek. De kans is groot dat het park inderdaad de gevraagde status zal krijgen, want in de gemeenteraad zijn veel partijen er voor. En hoewel het verlenen van de status een collegebevoegdheid is, zal dat niet zo snel een ander besluit nemen.

Wethouder Yvonne van Delft is blij met de onderbouwing voor een beschermde status voor het polderpark.

 

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×