(Foto: Provincie Zuid-Holland)

Dijkgraaf: 'Veilige dijken al achthonderd jaar onze core business'

Leidenaar Rogier van der Sande is maandag opnieuw voor zes jaar beëdigd als dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Al in januari werd hij door het algemeen bestuur van Rijnland voorgedragen voor een tweede termijn. Die gaat op 1 september in.

“Dat verklaar en beloof ik.” Het duurde even voordat Van der Sande die woorden eerder deze week kon uitspreken tegenover Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Jaap Smit beëdigde Van der Sande mede namens de commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk.

Van der Sande is blij met zijn nieuwe termijn. “Met buitengewoon veel plezier zal ik mij de aankomende zes jaar weer inzetten voor het belang van droge voeten en schoon en voldoende water in het gebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland.”

Dijkgraaf Rogier van der Sande van het Hoogheemraadschap van Rijnland ziet flink wat uitdagingen voor de komende jaren. Vooral om voldoende water vast te houden.

Droogte
Voor de komende periode van zes jaar ziet hij voldoende uitdagingen. “En dan niet eens zozeer op het gebied van de dijken in Rijnland, want het is al achthonderd jaar onze core business om die veilig te houden.” Voldoende water in het gebied houden in tijden van droogte is volgens Van der Sande de echte uitdaging. “Alle extremen in het weer maken dat moeilijker, maar daarmee ook uitdagender.”

Om meer water langer vast te houden in droge periodes neemt het hoogheemraadschap verschillende maatregelen. “We blijven de watergingen continu uitbaggeren, zodat er voldoende ruimte is voor het water. Ook zullen we nieuwe technieken moeten ontwikkelen om het water in de twee à drie droge maanden per jaar vast te houden. Ook meer water in het gebied toelaten en vervolgens opslaan onder de grond zijn oplossingen voor het droogteprobleem. Ook groen helpt.

Alpenlanden
De enorme hoeveelheid water die de afgelopen tijd is gevallen in landen als Oostenrijk en Zwitserland, komt via de Rijn ook onze kant op. Toch hoeven we ons daar in onze regio volgens Van der Sande geen zorgen over te maken. “Dat wordt al eerder via het rivierenstelsel afgevoerd en dankzij de dijken bij Gouda komt het niet naar Rijnland, maar stroomt het naar zee.”

De hoosbuien zelf baren de dijkgraaf wel zorgen. “We hebben dat natuurlijk al in Limburg gehad en het kan ook hier gebeuren. En dan hebben we wel een probleem.”

Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×