Tamara Breton is een van de initiatiefnemers van de Leidse Walk into the Light op donderdag 7 september. (Foto: Gerry van Bakel)

Samen wandelen tijdens Suïcide Preventieweek

Naast iemand staan, oprecht belangstelling tonen of iemand gewoon goedemorgen wensen. Als iemand het moeilijk heeft en zich isoleert, kan een klein gebaar de opening bieden naar een gesprek. “Vaak helpt het als iemand zich gehoord en gezien voelt”, zegt Tamara Breton, een van de initiatiefnemers voor de Leidse ‘Walk into the Light’.

Volgende week is het Suïcide Preventieweek en sinds een paar jaar is een van de activiteiten een ochtendwandeling. “We lopen letterlijk het ochtendgloren tegemoet”, vertelt Breton die dit jaar de wandeling voor het eerst in Leiden organiseert. Ze doet dat samen met organisaties als Lumen, Maatschappelijke Dienst Tijd UniverCity en Stichting Suïcide Preventie Centrum.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Tamara Breton van diaconaal centrum De Bakkerij over de Walk into the Light.

Op donderdag 7 september verzamelen deelnemers al om 06.30 uur bij Molen de Valk. Via een stukje Singelparkroute lopen ze naar het gebouw van Lumen aan de Hooigracht waar gezamenlijk ontbeten wordt.

Ook elders in de regio is er een Walk into the Light, zoals in Leidschendam. Remco de Winter, psychiater bij GGZ Rivierduinen is een van de organisatoren. “In Nederland overlijden jaarlijks tegen de 1.900 mensen door zelfdoding”, zegt De Winter. “Dat is evenveel slachtoffers als bij de Watersnoodramp in 1953. Het is ook de belangrijkste doodsoorzaak voor jongeren tot 30 jaar. En we kunnen echt wel wat meer doen dan nu om dat te voorkomen.”

Schuldig
Zelfdoding is geen gemakkelijk onderwerp van gesprek, erkent ook De Winter. “Suïcide roept vraagtekens op”, zegt hij. “Naasten voelen zich vaak schuldig en vragen zich af wat ze over het hoofd hebben gezien en wat ze meer hadden kunnen doen. Hulpverleners schamen zich vaak. En het is een verschrikkelijke dood. Gaat iemand dood aan een ziekte, dan kan je nog zeggen, het is het lot. Misschien dat je boos kan worden op een dokter die de diagnose te laat heeft gesteld. Maar daar komt een gevoel van berusting bij. Bij suïcide vraag je je toch altijd af wat er nou voor heeft gezorgd dat het zover is gekomen.”

Hoe vaak zelfdoding hier voorkomt weet Breton niet: “Ik ken niet de cijfers voor Leiden, maar we horen en lezen de laatste jaren veel over een toename van jongeren die last hebben van mentale problemen. Deze wandeling is bedoeld voor iedereen die daarmee te maken heeft en ook voor hun naasten. We willen mensen die worstelen met mentale gezondheid een hart onder de riem steken.”

Lichtpuntje
Mensen die kampen met mentale problemen hebben vaak de neiging te zich terug te trekken en te isoleren. Deels omdat ze denken dat ze niet de moeite waard zijn. “Als je het mij vraagt, weet ik ook niet zo goed wat je tegen iemand moet zeggen die niet meer wil leven. Ik probeer naast iemand te staan, meer mijn mond te houden – wat soms best moeilijk is – en de ander een lichtpuntje te bieden. En ik probeer vooral zinnen te vermijden als: morgen is er weer een nieuwe dag.”

“Waar het om gaat is, zien we elkaar?”, zegt De Winter. “Hebben we aandacht voor elkaar? Durf over een onderwerp te spreken als iemand het af en toe heel erg moeilijk heeft, want soms kan je wel een wissel omzetten. Daar hoef je helemaal geen psycholoog of psychiater voor te zijn. Je kan voor een ander soms heel veel betekenen.”

Gratis
Walk into the Light begint in het donker en gaandeweg wordt het licht. Breton hoopt dat de zonsopgang te zien zal zijn. “Ongeveer als we in het Ankerpark zijn, denk ik.” Breton wil verder dat de ochtendwandeling een jaarlijkse traditie wordt in Leiden. “Het zou eigenlijk in elke stad in Nederland moeten plaatsvinden.”

Aanmelden voor de wandeling, inclusief ontbijt, kan via de website van Walk into the Light. Of via de QR-code op de flyer. Breton: “Dat is wel handig voor degene die boodschappen doen. We gaan voorlopig uit van dertig mensen en als het er meer worden, is de supermarkt dichtbij om nog wat extra te halen.” Meedoen aan Walk into the Light is gratis.

De Walk into the Light in Leidschendam is op maandag 4 september. De groep verzamelt om 06.00 uur aan de Van Ruytenburghlaan 4. Aanmelden kan via de website.

Denk je wel eens aan zelfdoding? Of heb je het idee dat iemand uit je omgeving daar mee worstelt? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 113.nl of bel 0800-0113.

Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×