Henri Lenferink geridderd, geëerd en toegezongen bij afscheid

De Leidse oud-burgemeester Henri Lenferink gaat voortaan als Officier in de Orde van Oranje-Nassau door het leven. Tijdens de bijzondere raadsvergadering waarin hij donderdagmiddag afscheid nam van de gemeenteraad, werd hij door commissaris van de Koning Jaap Smit verrast met die koninklijke onderscheiding.

Even daarvoor was Lenferink thuis opgehaald door de Band of Liberation en per historische jeep naar het stadhuis gereden. Daar werd hij toegezongen door de in Leiden opgevangen zangeres Natalia Cioban uit Oekraïne. Aansluitend begon de raadsvergadering met toespraken van achtereenvolgens de Alphense burgemeester Liesbeth Spies die hem toesprak namens de regiogemeenten, Jaap Smit die hem leerde kennen als doortastend bestuurder en locoburgemeester Yvonne van Delft die lang met hem samenwerkte, zowel als raadslid als als wethouder.

Daarna sprak het langstzittende raadslid Antoine Theeuwen de scheidend burgemeester toe. De nestor van de Leidse raad gaf hem vervolgens een voorproefje van een cadeau dat nog in de maak is. Het gaat om een glas-in-loodraam in het stadhuis. Alle oud-burgemeesters hebben zo’n raam, maar Lenferink kreeg alvast een klein raampje om mee naar huis te nemen. “Met de kerktoren van Delden, Lenferink is daar geboren, en de Leidse sleutels.”

Tijdperk
Namens de feestcommissie van de gemeenteraad overhandigde raadslid Marleen Schreuder Lenferink tenslotte een boek met herinneringen van (oud-)raadsleden aan het ’tijdperk Lenferink’. “Het is de eerste druk in een oplage van één. Maar er komen nog steeds verhalen binnen, dus er komt nog een tweede druk.”

Hand
Als afsluiter mocht ‘Leidse Glibber’ Emile van Aelst het woord voeren namens de inwoners van Leiden. Naast een aantal mooie anekdotes, had hij ook een bijzondere verrassing. Toen Lenferink nog niet zo lang burgemeester was, maakte Merijn Tinga, tegenwoordig bekend als de Plastic Soup Surfer, maar destijds vooral als lid van het ‘Kunst Uitschot Team (K.U.T.)’, een Leidse klimwand. Dat kunstwerk werd opgebouwd uit 55 handen van bekende Leidenaars en ook Lenferink mocht zich daar toen al toe rekenen. Van Aelst had de hand weten te leggen op de gipsafdruk van de hand van Lenferink en deed hem die nu cadeau.

Ambtsketen
De door oud-wethouder Marleen Damen voorgezeten afscheidsraad werd afgesloten met een formele handeling. Lenferink moest zijn ambtsketen afdoen. “Ik kan het bijna niet laten om daar een opmerking over te maken”, zei Damen terwijl Lenferink de ambtsketen omdeed bij de eerste locoburgemeester Yvonne van Delft, maar de burgemeester was haar voor: “Nu kan ik hem niet meer verliezen.” Lenferink verloor in de afgelopen twintig jaar twee keer de ambtsketen en kreeg dat de afgelopen jaren uiteraard keer op keer te horen.

Pieterskerk
Na een afsluitende bijeenkomst voor de genodigden in de Burgerzaal van het stadhuis volgde een concert van Collegium Musicum in de Pieterskerk, waarna de deuren van de kerk opengingen voor een afsluitende feestavond waar heel Leiden welkom was. Daar trad de stage band K&G 3 op en kroop Eric Filemon nog een keer in de rol, en het pak, van burgemeester Van der Werf. Ook de tekst van het het openingslied van het Minikoraal, Pieter van der Werf, was voor de gelegenheid aangepast. In plaats van “Ja, dat is Piet-ter van der Werf werd nu Hen-ri Lenferink gezongen.”

Ereburger
Ook droeg stadsdichter Zoë van de Kerkhof een speciaal voor het afscheid gemaakt gedicht voor en kreeg Lenferink zijn tweede onderscheiding van de dag. De Leidse erepenning en daarmee het ereburgerschap van de stad. Rond 22.00 uur liep het afscheidsfeest ten einde en werden Henri Lenferink en partner Bianca Engelberts uitgezwaaid met vele honderden Leidse vlaggen, terwijl ze per fiets de kerk verlieten. Het stel gaat nu eerst op vakantie en komt op tijd terug om als burgers Leidens Ontzet te vieren. “Dat wordt dan mijn eerste keer aan de andere kant van het hekje”, aldus Lenferink die alvast beloofde uit volle borst mee te zingen bij de koraalzang op 3 oktober.

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×