BoerenLeidse kaas bij De Sophiahoeve. (Foto: Henk Keijzer)

Levend erfgoed in de Warmondse weilanden

In onze regio doen ook verschillende boeren mee aan de Open Monumentendagen op 9 en 10 september. Het thema van de monumentendagen is dit jaar levend erfgoed en zo staat een aantal eeuwenoude Hollandse koeienrassen ook bekend. Het gaat daarbij om Blaarkoppen en Lakenvelders. Die eerste hebben een witte vlek op de kop, de tweede soort heeft een witte band om het lijf. Tijdens de Open Monumentendagen stellen de deelnemende boeren hun erf open voor bezoekers. Ook zijn de koeien dan natuurlijk in de wei te zien.

Aan de noordkant van Warmond opent zuivelboerderij De Sophiahoeve de deuren. In de Boterhuispolder, aan het einde van de Zijldijk, heeft ook biologische Boerderij Boterhuys een aantal blaarkoppen. Bij Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder kan iedereen via het polderfietspad op koeiensafari. Die ‘Levend Erfgoed Route’ is een informatieve fiets- en wandelroute langs de locaties en is online gratis te downloaden.

  • Blaarkoppen in Kagerzoom
    Blaarkoppen in Kagerzoom
  • Lakenvelders bij Boerderij Boterhuispolder
    Lakenvelders bij Boerderij Boterhuispolder

(Foto’s: PR)

BoerenLeidse
De Sophiahoeve houdt zondag 10 september open dag. Van 11.00 tot 16.30 uur kan iedereen de stal en de kaasmakerij bezoeken. Ook is er een expositie over kaasmaken in vroeger tijden. Boerenkaas maken is uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Nog maar een handjevol kaasmakers maakt de authentieke BoerenLeidse kaas. De familie Warmerdam is bovendien een van de toonaangevende fokkers van het blaarkopras.

Koeiensafari
Zondag 10 september organiseert de Lakenvelder Boerderij een uitgebreid programma tussen 13.00 en 17.00 uur. Bezoekers kunnen dan in de polder tussen de koeien wandelen en al hun vragen stellen aan de boeren. Naast koeien zijn ook weidevogels in de poldertuin te zien en kunnen geïnteresseerden onder leiding van kunstenaar Arjenne Fakkel een koeientekening maken met houtskool. Tenslotte zijn er ritjes met de ponykar en kunnen de pony’s en honden geknuffeld worden. In de boerderijwinkel zijn eigen streekproducten te koop.

Biologisch ijs
Boerderij Boterhuys is een picknick- en ontmoetingsplek voor iedereen die van het boerderijleven wil proeven. De kalfjes blijven hier bij hun moeder en van de melk die overblijft, maakt de familie Mul ijs en zuivel. Zaterdag en zondag is er van 10.00 tot 17.00 uur een meet and greet met de koeien en schapen en kunnen kinderen in de hooiberg klimmen of spelen in de buitenspeeltuin. Ook hier is een boerderijwinkel.

PROGRAMMA

Zaterdag 9 september
Lokaal inkopen bij de boeren

08.00 tot 13.30 uur De Sophiahoeve (fam. Warmerdam) op de markt aan de Gemeentehaven in Warmond
10.00 tot 17.00 uur Boerderij Boterhuys geopend (Zijldijk 7): proef het boerderijleven, ontmoet de schapen en koeien, klim op een hooiberg, geniet van zelfgemaakt biologische ijs, schuif aan bij de picknick- en ontmoetingsplek met buitenspeeltuin én doe je lokale inkopen in de boerderijwinkel
13.00 tot 17.00 uur Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder (Zijldijk 8): winkel geopend

Zondag 10 september
Open dagen

10.00 tot 17.00 uur Boerderij Boterhuys geopend (zie zaterdag)
11.00 tot 16.30 uur Open dag bij De Sophiahoeve:
-rondleiding en verkoop in de kaasmakerij (Wasbeeklaan 7)
– rondleiding in de stal bij de koeien (Hemmeerpolder, Wasbeeklaan 23)

13.00 tot 17.00 uur Open dag bij Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder:
– boeren Fernand en Niek vertellen over de boerderij en Lakenvelders
– met een expert vogels kijken vanuit de poldertuin
– live koeien tekenen met houtskool, olv kunstenaar Arjenne Fakkel (14.00-16.00 uur)
– ritje maken met de ponykar
– honden en pony knuffelen, koeien tekenen, koffie/thee/sap verkrijgbaar
– boerderijwinkel geopend

Leiderdorp Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×