Het zal voor menig Leidenaar even wennen zijn: na twintig jaar heet de burgemeester van de stad geen Lenferink meer, maar Van der Velden. Peter van der Velden om precies te zijn. Hij is vrijdag begonnen aan zijn klus als waarnemer, die een jaar moet duren tot er een nieuwe ‘vaste’ burgemeester is. En hij heeft er zin in. “De eerste indrukken en belevenissen in Leiden zijn ontzettend aangenaam. Ik voel me nu al heel erg mooi thuis in deze cultureel rijke stad met een heel mooie samenleving”, zegt hij in het kennismakingsinterview met Sleutelstad.
Wie is Peter van der Velden?
“Ik ben 69 lentes jong en geboren in Bergen op Zoom. Daar ben ik opgegroeid als zoon van een middenstander. Mijn vader had een heren- en jongenskledingzaak. In die stad heb ik een aantal scholen doorlopen en ben ik opgegroeid met het carnavalsfeest. Daardoor ben ik ook wat muzikaals gaan ondernemen, ik speel trompet. Aanvankelijk carnavalsmuziek, later jazzmuziek.”
“Ik ben op mijn 21ste raadslid geworden voor de PvdA, maar ik ben aanvankelijk begonnen bij de jongerenvereniging van de VVD, samen met mijn buurjongen Ed Nijpels. De eerste stappen in de politiek heb ik dus bij de JOVD gezet, maar op jeugdige leeftijd merkte ik dat ik me meer aangetrokken voelde tot het vrijzinnige sociaal-democratische gedachtengoed. Het was de tijd van Joop den Uijl en Hans Wiegel. Toen heb ik met de PvdA stappen gezet en uiteindelijk zijn we een keer de grootste geworden in Bergen op Zoom. Op mijn 27ste ben ik wethouder geworden.”
“Ik houd van muziek, muziek maken, genieten van cultuur en genieten van oude steden.”
Dan zit u in Leiden wel goed, met die oude binnenstad.
“Ik vind Leiden werkelijk een plaatje van een stad, verrukkelijk om daar te mogen zijn. Toen ik gevraagd werd om waarnemend burgemeester te worden, dacht ik: ik moet hier toch eens naartoe als toerist. Ik zou aanvankelijk een week naar Barcelona gaan, maar dat is Leiden geworden. Dat vond ik ook niet erg, want het was toen in Barcelona ongelofelijk warm.”
“We zijn hier een week geweest. Dan ontmoet je de mensen en zie je de straten en hofjes. Wat ik ook heel erg gewaardeerd heb, is de wijze waarop burgemeester Lenferink mij meegenomen heeft. Letterlijk, maar ook figuurlijk in de overdracht. Dan leer je zo’n stad kennen.”
Hoe gaat dat? Hoe word je burgemeester van een stad die je nog niet zo door en door kent?
“Ik denk dat het gaat om een combinatie. Het is goed dat je de dossiers leert kennen en dat je daarvoor open staat. En als een vertrekkend burgemeester je wil meenemen in dingen die van belang zijn, is dat uitermate prettig. Burgemeester Lenferink ken ik al langer, dat was heel prettig.”
“Daarnaast moet je ook de temperatuur van de stad en de burgers ontdekken. Ik ben op een zondag met mijn vrouw naar het station gegaan. We hebben de bus gepakt en de hele rit met een stadsbus gemaakt. Toen hebben we wat wijken en randgemeenten bekeken. Zo krijg je weer een hele andere blik op de stad.”
U woont in Breda met uw echtgenote Ina. Maar u heeft ook een stekkie in Leiden gevonden?
“Ja, we hebben een maisonnette. Ik denk dat het niet te doen is om iedere dag op en neer te gaan. Met name de verbinding tussen het zuiden en Randstad is met het openbaar vervoer niet altijd vanzelfsprekend. Met de auto is het ook niet altijd makkelijk en sta je vaak op de meest onverwachte momenten in de file. Dat vind ik niet verantwoord. Ik wil hier in de stad zijn als ik hier moet zijn. Dan kun je niet zeggen: ik ben nog onderweg.”
“Dus ik ga af en toe terug naar Breda, want daar woon ik nog. Maar het is wel eerst Leiden en dan Breda.”
En vrijdag was dan de eerste werkdag.
“Ik dacht: ik moet er op tijd zijn. Ik was om 8.15 uur op het stadhuis, overigens een prachtig stadhuis. We hadden onmiddellijk al een aantal belangrijke zaken te bespreken, zo gaat dat. Dan stap je in de rijdende trein.”
Wat voor burgemeester gaat u zijn voor Leiden?
“Ik wil toegankelijk en benaderbaar zijn en tegelijkertijd duidelijk als het nodig is. Een burgemeester heeft verschillende rollen. Het ene moment ben je de burgervader, dat is een mooie rol. Die moet je niet spelen, maar echt voelen en uitdragen. Het andere moment ben je de ambassadeur van de stad, dan weer de ondernemer, en dan weer de sheriff met de zorg voor openbare orde en veiligheid. Al die rollen zal ik proberen te vervullen.”
“Ik hoop dat de mensen kunnen zien wat ik doe en waarom. Bovenal hoop ik een burgemeester te zijn die met de gemeenteraad, de ambtelijke organisatie en alle inwoners de stad veiliger en mooier weet te maken. Zodat mensen zeggen dat het hier aangenaam is om te zijn.”
U bent opgegroeid met het carnaval. Over een maandje is het Leidens Ontzet. Heeft u zich daar al in verdiept?
“Ja, vanaf het moment dat bekend werd dat ik naar Leiden ging, is er veel besproken. Waar is de stad mee bezig op het gebied van gezondheid, welzijn, cultuur, klimaat… het is echt een stad met mooie ambities. Maar daarnaast werd ik ook aangesproken op het grote volksfeest. Dan zei ik weleens dat ik carnaval heb meegemaakt, maar dat maakte bij de mensen minder indruk dan Leidens Ontzet.”
“Ik heb me erin verdiept. Ik heb menig filmpje bekeken, van de kermis, de taptoe, de samenzang, het haring eten. Daar ben je van onder de indruk. Ik zal proberen dat ook uit te dragen en het feest mee te bepalen. Waarbij ik me natuurlijk gesteund voel door een vereniging die dat geweldig weet te organiseren. Ik verheug me er al op.”
Toen uw benoeming bekend werd, werd er gevraagd of u wel van haring houdt.
“Ja, ik ben een liefhebber van haring. In juni heb ik nog twee of drie haringparty’s meegemaakt. En ik ben een liefhebber van hutspot. En een drankje, dat hoort er verplicht bij. Maar met mate kan dat een heerlijke combinatie zijn met haring.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907