Open monumentendagen 2023
Kasteelvrouw Badeloge van Zijl heet bezoekers in Leiderdorp welkom. (Foto: PR)

De Engelse koning Edward IV te gast bij Open Monumentendagen

De Engelse koning Edward IV zat ooit opgesloten in de kerktoren van Leiderdorp. Het is een van de verhalen die bezoekers aan de Open Monumentendag op 9 september in Leiderdorp te horen krijgen. Ook in Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest zijn komend weekend verhalenvertellers actief.

‘Levend erfgoed’ is het thema van de komende Open Monumentendagen op 9 en 10 september. “En met dat thema zijn we heel creatief geweest. Gebouwen spreken niet, maar we laten ze wel spreken”, vertelt Bob Reidsma van het Comité Open Monumentendag Leiderdorp. Acteurs spelen onder meer de rol van de Spaanse veldheer Francisco de Valdez, de Engelse koning Edward IV en kasteelvrouw Badeloge van Zijl.

Artikel loopt door onder audio

Bob Reidsma over Open Monumentendag in Leiderdorp.

“Die Engelse koning Edward IV had in Engeland de nodige problemen. Hij ging daarom hulp halen bij zijn neef in Parijs, via Nederland. Hij overnachtte daarbij in Leiderdorp in de herberg. Hij misdroeg zich waardoor de schout genoodzaakt zag om hem een nacht op te sluiten in de losse kerktoren die naast de kerk stond. Het is een prachtverhaal en wordt tijdens Open Monumentendag verteld door de koning zelf die zijn beklag doet over zijn opsluiting”, licht Reidsma toe.

In de Koningstraat in Leiderdorp worden die dag ook zes Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan Joodse bewoners die door de Duitse bezetter zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Een uitgebreid overzicht van de activiteiten in Leiderdorp is te vinden op de website van Leiderdorps Museum.

Artikel loopt door onder de afbeeldingen

Ook te zien in Leiderdorp is de maquette van de Schans van Valdez. (Foto: PR)

Oegstgeest
Het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek geeft vrijdag 8 september al het startschot voor de Open Monumentendagen in Oegstgeest. Onder leiding van dirigent Mark Tempelaars worden werken van Bach, Beethoven, Dvorak en Mendelssohn opgevoerd in de Groene Kerk op de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest. Zaterdag is onder meer kasteel Oud-Poelgeest te bezichtigen en prof. Frans Theuws geeft er om 15.30 uur een lezing over de Merovingische nederzetting in Nieuw Rhijngeest. Het hele programma is hier te vinden.

Wassenaar
Net als Leiderdorp doet Wassenaar alleen op zaterdag mee aan de Open Monumentendag. In de gemeente is een fietsroute uitgestippeld waarbij 33 monumenten te bekijken zijn. Daarvan zijn twaalf ook van binnen te bezichtigen. Tussen 11.00 en 15.00 uur is ook het Bunkercomplex Rijksdorp te bezichtigen. De Duitsers bouwden het tijdens de Tweede Wereldoorlog om een stuk van de kustverdedigingslinie van de Atlantikwall aan te sturen. Het programma in Wassenaar is hier terug te vinden.

Voorschoten
In Voorschoten is zaterdag onder meer Huize Bijdorp met bijbehorende kloostertuin te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur. De folder van Open Monumentendag Voorschoten bevat naast de informatie over de monumenten en de activiteiten, ook fiets- en wandelroutes langs de monumenten. De folder is gratis verkrijgbaar op het gemeentehuis, bij de bibliotheek en bij  Museum Voorschoten. Een overzicht van de open monumenten vind je hier.

Cultuur Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×