De Rapenburg Race in 2021. (Archieffoto: Rob van Dullemen)

Rapenburg Race: zwemmen voor dwarslaesiepatiënten

De Rapenburg Race is niet echt een race. Individueel of in een team zwem je 800 meter door het water bij het Rapenburg en door jezelf of je team te laten sponsoren wordt geld ingezameld om dwarslaesiepatiënten op allerlei manieren te helpen. Op zaterdag 16 september om 12.00 uur start de race voor het goede doel alweer voor de vijfde keer.

Het initiatief kwam van een tweetal studenten naar aanleiding van een ongeluk waar hun vriend, Maarten Jorissen, een dwarslaesie opliep. Het doel van de Rapenburg Race is om onderzoek te ondersteunen en de kwaliteit van leven van dwarslaesiepatiënten te verbeteren. Dit jaar worden met de opgehaalde fondsen vier projecten ondersteund.


Studenten Jesse Ramjiawan en Clara Brothier vertellen over de Rapenburg Race.

Revalidatie
Ieder jaar wordt een onderzoek van het LUMC gesteund waarbij gekeken wordt in hoeverre de snelheid van opereren na een dwarslaesie invloed heeft op onder meer de revalidatie. Daarnaast is dit jaar ook gekozen voor een project dat zich bezighoudt met de psychische factor van een dwarslaesie waarbij ervaringsdeskundigen aan nieuwe patiënten worden gekoppeld.

Stoel
Vaak wordt vergeten dat mensen in een rolstoel letterlijk een ander perspectief hebben op de wereld. Ze worden minder serieus genomen en maken bijvoorbeeld feestjes op een heel andere manier mee. ‘Op ooghoogte’ is een project waarbij rolstoelers met een speciale stoel op ooghoogte kunnen komen. Tenslotte is er ook nog gekozen voor een project waarbij de spierfunctie van patiënten door middel van elektrostimulatie actief worden gehouden.

De organisatoren willen benadrukken dat iedereen mag meedoen. “Het is niet alleen voor studenten. We hopen dat er ook andere Leidenaren meedoen.” Families, revalidatiecentra en ook mensen met een dwarslaesie doen mee. “En als je niet wilt zwemmen kun je de zwemmers natuurlijk ook komen aanmoedigen of gewoon een donatie doen.”

Aanmelden, doneren maar ook meer informatie op www.rapenburgrace.nl.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×