(Foto: Olivier van Hartingsveldt)

Foto’s over Maarten Biesheuvel en Gambiaanse paardenjongens in de Hooglandse Kamer

Wat hebben paarden in zee te maken met Maarten Biesheuvel? Onder de titel ‘Overleven’ hangen in expositieruimte De Hooglandse Kamer foto’s van jonge Gambianen die aan zee met hun paarden de kost proberen te verdienen, zij aan zij met foto’s van de Leidse schrijver Maarten Biesheuvel en zijn vrouw Eva. Beide fotoseries gaan over de strijd om je staande te houden, leggen de makers uit bij Sleutelstadprogramma Cultuur071.

Fotografen Olivier van Hartingsveldt en Patricia Nauta hadden elkaar niet zelf uitgekozen, dat hebben de mensen van de Hooglandse Kamer gedaan. Maar het klopt goed, vertellen ze in Cultuur071. Olivier: “De jongens uit Gambia werken samen met hun paarden in hun strijd de armoede. Aan de stranden van Gambia bieden ze toeristen ritjes aan op hun paard. Op die manier verdienen ze in de zomer wat geld, om in de herfst terug te keren naar hun boerderijen in het binnenland.”

Maarten Biesheuvel en Eva Biesheuvel in hun huis Sunny Home Leiden. (Foto: Patricia Nauta).

Patricia gaat verder: “Maarten Biesheuvel moest overleven met zijn psychische ziekte. Zijn vrouw Eva was de bodem onder zijn bestaan. Ondanks zijn kwetsbaarheid liet hij mij en mijn camera toe in zijn leven. Dat leverde mooie foto’s op maar ook een vriendschap.”

Vertrouwen is voor beide fotografen een sleutelwoord in de relatie met de mensen die ze met hun camera vastleggen. “Alleen als mensen je vertrouwen, laten ze jou als fotograaf toe in hun leven.”

De tentoonstelling ‘Overleven’ hangt tot 7 januari 2024 in de Hooglandse Kamer, Hooglandse Kerkgracht 58, Leiden.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×