Esther Ouwehand denkt niet aan opgeven. (Foto: Emile van Aelst)

Partij voor de Dieren Leiden: 'vierkant achter Ouwehand'

De actie van het landelijke bestuur van de Partij voor de Dieren om partijleider Esther Ouwehand aan de kant te schuiven, zou weleens als een boemerang terug kunnen komen. Veel leden en afdelingen scharen zich achter Ouwehand en hopen dat de leden over twee weken geen nieuwe fractieleider kiezen, maar een nieuw bestuur. In een bericht aan de leden schreef het bestuur zaterdag dat er ‘signalen en informatie zijn ontvangen die wijzen op schendingen van integriteit’ door Ouwehand.

“Wat een ellende. Ik hoop dat je snapt dat ik eerst mijn fractie moet bijpraten”, reageert de Leidse PvdD-fractievoorzitter Martine van Schaik als ze zaterdagmiddag wordt geconfronteerd met het bericht dat zich dan razendsnel verspreidt via sociale media. Na dat fractieberaad is het duidelijk voor zowel de Leidse afdeling als de fractie: “De hele Leidse fractie is er kapot van. En ik vind het verschrikkelijk dat een intern conflict zo is ontspoord. Binnen de PvdD Leiden zien we geen van allen een toekomst met dit bestuur en wel een toekomst met Esther”, aldus Van Schaik.

Van Schaik is vol vertrouwen dat het congres het Leidse voorbeeld volgt en over twee weken het vertrouwen in Esther Ouwehand zal uitspreken. Die laatste is ook niet bij de pakken neer gaan zitten. “Dank voor al jullie hartverwarmende berichten. We gaan hier sterker uitkomen”, laat ze weten via X.

Statenfractie
Naast de Leidse afdeling is er ook vanuit de afdeling Zuid-Holland steun voor Ouwehand. Of dat ook geldt voor de Provinciale Statenfractie is nog onduidelijk. Een van de landelijke bestuursleden, Hanke Hoogerwerf, is ook fractielid. “Morgen hebben we fractievergadering”, zegt de provinciale fractievoorzitter Carla van Viegen. Hoogerwerf is maandag niet aanwezig bij dat fractieoverleg.

“Vooralsnog betreuren we wat er gebeurd is. We hopen dat de kwestie binnen de partij wordt opgelost en dat het democratisch proces tijdens het congres uitsluitsel zal geven”, laat Viegen aan Sleutelstad weten. “We blijven met onze hele partij staan voor onze idealen en zullen daarvoor blijven strijden: dieren natuur en milieu en kwetsbare groepen in de samenleving want alles van waarde is weerloos…”

Amendement
Leidenaar Dick de Vos die er in slaagde de Partij voor de Dieren de Leidse gemeenteraad binnen te loodsen, spreekt ook onverkort zijn steun uit voor Ouwehand. “In 2010 zette het bestuur van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand opeens niet op de kandidatenlijst. Ik zat toen in een kerngroepje om ‘Esther op 2’ te krijgen.” Op het partijcongres werd een amendement van die strekking met een ruime meerderheid aangenomen. “En nu maakt het bestuur dezelfde fout”, aldus De Vos. “Dus gaan we ook het amendement opnieuw indienen, maar dan om Esther op 1 te krijgen.”

 

Leiden Politiek Regio Esther Ouwehand


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×