Karolien Florijn prolongeert wereldtitel in de skiff.

Goud blijft binnenstromen voor Leidse roeiers op WK roeien in Belgrado

Roeister Karolien Florijn (Die Leythe) prolongeert in de skiff haar wereldtitel in een nieuw Nederlands record. Voor Stef Broenink (Njord) was er goud in de dubbeltwee met zijn maat Melvin Twellaar en Finn Florijn won ook al goud in de dubbelvier. Clubgenoot Gert-Jan van Doorn roeide in de Holland Acht naar zilver.

In het clubhuis van roeivereniging Die Leythe werd er gezamenlijk gekeken naar de finales op het WK roeien met hun Leidse roeiers. Het werd niet echt spannend. “De overmacht die Karolien Florijn heeft, is heel mooi om te zien”, zegt Talitha van Haasteren, voorzitter van Die Leythe, “maar ze moet het natuurlijk altijd nog wel doen. Maar Karolien goud, Finn goud en Gert-Jan zilver, daar zijn we als club supertrots op en het is leuk om dat met elkaar te beleven.”

Favoriet
Karolien Florijn was vooraf huizenhoog favoriet als titelverdedigster. Haar optredens in de eerdere rondes lieten zien dat ze maar voor één ding naar Belgrado was gekomen en dat was een gouden plak. Maar het was vooral de manier waarop die indruk achterlaat. De concurrentie was in geen velden op wegen te bekennen.

Ook de dubbeltwee met Broenink toonde zich superieur op de slotdag van het WK en bleef de andere boten ver vooruit. Op zaterdag had de mannendubbelvier met Finn Florijn ook al laten zien dat ze niet gebukt gingen onder hun favorietenrol.

Succesvol
Het is het meest succesvolle WK roeien voor het Nederlands team ooit. Ook andere boten bemachtigden eremetaal. In totaal neemt Nederland vijf gouden medailles en drie zilveren medailles mee naar huis. Voor de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs hebben acht boten zich verzekerd van deelname.

Dankzij de wereldtitels van Karolien en Finn Florijn telt de Leidse roeifamilie daarmee drie Nederlandse roeikampioenen. Vader Ronald Florijn haalde in het verleden twee gouden olympische plakken en is nu actief als coach. Daarnaast haalde moeder Antje Rehaaf ooit met het Duitse team de wereldtitel binnen in de acht.

De dubbelvier (met Finn Florijn) komt als eerste over de finish, weer goud voor Nederland.

Leiden Regio Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×