Inspreker Annelies Breedveld tijdens de raadsvergadering. (Foto: Sleutelstad)

Zoeterwoude vervangt Molenpad: 'Ruiters moeten drie kwartier omrijden'

Het bestuur van Paardensportvereniging Jeanne d’Arc en ruiters uit het buitengebied van Zoeterwoude zijn onaangenaam verrast door een brief van de gemeente waarin de complete vervanging van het Molenpad wordt aangekondigd. Tijdens de werkzaamheden, die aanstaande maandag starten, is de verbindingsweg tussen de dorpskern en Zoeterwoude Weipoort afgesloten voor al het verkeer. “Ruiters moeten drie kwartier omrijden om hun vereniging te bereiken.”

Het zit de paardenliefhebbers vooral dwars dat de gemeente de afsluiting pas een paar dagen van tevoren bekendmaakt en niet vooraf over alternatieve routes het gesprek is aangegaan. Dit maakten Jeanne d’Arc-voorzitter Nicolet Don en Weipoort bewoner Annelies Breedveld duidelijk toen zij donderdag inspraken tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis van Zoeterwoude.

Inspreker Annelies Breedveld over de afsluiting van het Molenpad.

Onhaalbaar
“De omleidingsroute die de gemeente voorstelt is onhaalbaar. Dan moet je drie kwartier heen en weer drie kwartier teruglopen, dat is voor de paarden gewoon niet te doen. Heel vervelend dus. Want we hebben voor rijles betaald die we nu niet kunnen volgen en bovendien is stoppen met lessen niet goed voor de ontwikkeling van je paard”, vertelt Breedveld.

De ruiters uit het buitengebied balen ervan dat de gemeente niet om advies heeft gevraagd. “Er zijn echt wel oplossingen te bedenken, misschien wil een bewoner wel tijdelijk zijn land beschikbaar stellen of is er een andere oplossing”, vervolgt de inspreker.

 

Jeanne d’Arc-voorzitter Nicolet Don over de afsluiting van het Molenpad.

Omrijden
De voorzitter van de vereniging die langs het Molenpad gevestigd is, sluit zich bij Breedveld aan. “Veel van onze ruiters komen uit het buitengebied. Die kunnen ons straks maandenlang niet meer goed bereiken”, vreest Don. Het bestuurslid benadrukt dat Jeanne d’Arc vanuit Zoeterwoude-Dorp wel bereikbaar blijft. “Vanaf de andere kant van het Molenpad kun je nog steeds bij ons komen, maar vanuit de Weipoort moet je dan flink omrijden.”

Wethouder Mathieu Paardekooper over de afsluiting van het Molenpad.

Misser
Wethouder Mathieu Paardekooper reageert schuldbewust op de kritiek van de insprekers. “De communicatie is heel ongelukkig gelopen. Nu een brief sturen dat we maandag gaan beginnen, verdient niet de schoonheidsprijs. Dit is een misser van de bovenste plank. Dat moet en kan gewoon beter. Daar hebben ze helemaal gelijk in”, geeft hij toe. Paardekooper belooft om volgende week met beide insprekers om tafel te gaan zitten. “Niet dat we de werkzaamheden uitstellen, die gaan gewoon door, maar we kunnen wel alsnog het gesprek aangaan om te kijken of er een andere omleidingsroute te realiseren valt”, zegt hij.

Brief
Ook de fracties in de gemeenteraad geven de insprekers groot gelijk. Ze spraken ook hun verbazing uit over het feit dat de bewonersbrief niet met de raadsleden is gedeeld. “Wij worden aangesproken over iets waarvan we de inhoud niet kennen. Volgens mij is het heel eenvoudig om ons een afschrift te sturen zodat we weten wat er speelt. Daar hebben we al eerder om gevraagd en het college heeft toen beloofd om dit voortaan te doen”, zegt fractievoorzitter Astrid Coene van CDA Zoeterwoude. Paardekooper herinnerde zich die afspraak ook wel en beloofde opnieuw het met de griffie op te pakken.

Borden
De raad had ook direct een tweede verbetersuggestie voor Paardekooper. “Als de Leiden Marathon door Zoeterwoude komt, staan er wekenlang borden dat er wegen afgesloten worden. Die hadden ook bij het Molenpad kunnen staan”, vond Progressief Zoeterwoude-fractievoorzitter Myrna van der Poel. ook deze tip neemt de wethouder mee voor toekomstige projecten.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×