De menselijke robot staat bezoekers te woord in de 'clandestiene apotheek' Happiness. (Video: Marcel de Groot en Jelle Broekstra)

Inbraakpoging bij 'clandestiene apotheek' op Lammermarkt

Een betonnen gebouwtje dat volgens kunstenaar Dries Verhoeven het midden houdt tussen een openbaar toilet en een apotheek staat de komende dagen op de Lammermarkt. Happiness, zo heet het.

Het gaat om een kunstwerk dat Verhoeven in 2019 bedacht en uitvoerde. Een humanoid, dat is een menselijk uitziende robot, werkt in de clandestiene apotheek en geeft uitleg over drugs, pijnstillers en antidepressiva. Allemaal middelen waarmee de serotonine- en dopamineniveaus in de hersenen kunnen worden bijgesteld en daarmee ook de gemoedstoestand kunnen bepalen.

“In de combinatie van robotica en drugs benadert het werk het gebied waar mens en kunstmatigheid samenvallen, waar artificiële middelen ons helpen weer of meer mens te zijn, of om dat menszijn juist voor even te verlaten”, aldus de kunstenaar in een toelichting op zijn werk dat inmiddels al in veel steden en ook andere landen te zien is geweest. De tentoonstelling is Engelstalig en is in Leiden neergestreken in het kader van de Days of Art & Science. Tot en met zondag is deze dagelijks doorlopend te bezoeken.

Inbraak
Blijkbaar lijkt het kunstwerk zo op een echte apotheek dat het gebouwtje tijdens de opbouw al ten prooi viel aan inbrekers. In de nacht van dinsdag op woensdag werd de toegang opengebroken en is geprobeerd het dikke veiligheidsglas te breken om bij de voorraad drugs en medicijnen te komen. Die zijn onderdeel van het kunstwerk en dus niet echt. Daarnaast bleek het glas bestand tegen de inbrekers die wel schade hebben aangericht, maar niet in de ruimte konden doordringen waar de doosjes namaakpillen en lachgaspatronen liggen.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×